Orașul Cândido Godoi este o zonă liniștită din sudul Braziliei, ce ascunde o enigmă care de-a lungul timpului i-a intrigat atât pe localnici, cât și pe vizitatori.
Regiunea înregistrează cele mai multe nașteri de gemeni din Brazilia, astfel că istoricii se întreabă dacă există cumva o cauză științifică pentru acest fenomen, sau motivul ar fi de fapt unul mult mai sinistru și ar avea legătură directă cu experimentele naziștilor.
Localitatea Cândido Godoi include 7.000 de persoane, dintre care un procent copleșitor îl constituie populația formată din gemeni. Ponderea nașterilor de gemeni este de zece ori mai mare decât media națională, iar motivul care a generat această situație a rămas nedeslușit.
Istoria orășelului Cândido Godói, este una atipică comparativ cu celelalte zone ale țării. Localitatea a fost colonizată de nemți, astfel că astăzi 80% din populație este originară din Germania, 13% din Polonia, iar restul de 7% este de alte naționalități.
Un istoric local consideră că invazia nemților și a polonezilor în regiunea braziliană ar avea o legătură strânsă cu numărul mare de gemeni, întrucât europenii ar fi predispuși la astfel de nașteri.
„Dintotdeauna s-a crezut că ei au o predispoziție către nașteri multiple. În venele noastre curge sânge european. Deși ne numim brazilieni, nu putem șterge moștenirea noastră de foști emigranți”, susține Paulo Lirio, istoric local, potrivit BBC.
Localnicii sunt de părere că fenomenul numărului mare de gemeni din orășelul brazilian ar putea avea legătură cu naziștii. Unii susțin că doctorul Josepf Mengele, supranumit Îngerul Nazist al Morții, ar fi fost văzut în regiune, în 1960, după ce a fugit din Germania în America de Sud. Maleficul om de știință al naziștilor era cunoscut pentru experimentele realizate pe gemeni în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
În ciuda acestor supoziții, medicii din Cândido Godoi consideră că ar fi fost imposibil pentru un om de știință de talia lui Mengele să facă experimente pe localnici fără să fie descoperit de autorități.
„A fost medic aici timp de 5o de ani. Cred că Mengele a fost aici în zonă, dar nu cred că a experimentat pe nimeni din oraș. Nu cred asta deoarece pentru a face experimente pe oameni trebuia să se documenteze, adică să iasă din ascunzătoare. Cel mult, poate a observat numărul mare de gemeni din Cândido Godoi.”, este părerea medicului din zonă, Anencir Flores da Silva.
Un grup de oameni de știință susține că astfel de zvonuri pot fi excluse, întrucât s-a descoperit în sfârșit motivul numărului neobișnuit de gemeni din regiune.
Ursula Matte, o specialistă în genetică din Porto Alegre, Brazilia, a declarat că o serie de teste ADN efectuate pe aproximativ 30 de familii, începând din 2009, a demonstrat că o genă specifică pentru populația din Cândido Godói se regăsește mai frecvent la mamele de gemeni. Fenomenul este facilitat și de un nivel ridicat de consangvinizare în rândul populației, compusă aproape în totalitate din imigranți de limbă germană.
„Am analizat șase gene și am găsit o genă care confirmă, la această populație, o predispoziție pentru nașterea de gemeni”, a declarat dr. Matte.
Ea a fost primul om de știință care a documentat, într-un studiu publicat în anii 1990, că rata nașterilor gemene în oraș a fost neobișnuit de mare. A fost deosebit de mare în São Pedro, un sat de aproximativ 350 de locuitori care face parte din Cândido Godói. Dr. Matte a constatat că, din 1990 până în 1994, 10% dintre nașterile din São Pedro erau gemeni, comparativ cu mai puțin de 1% pentru Brazilia în ansamblu.
Concentrația ridicată de gemeni a stârnit teorii bizare. Locuitorii cred că Mengele s-a mutat în sudul Braziliei în anii ’60, spunând că este medic veterinar, chiar la momentul în care se credea că numărul nașterilor de gemeni este la apogeu. Un jurnalist argentinian a sugerat într-o carte publicată în 2008 că Mengele a efectuat experimente pe femei în Cândido Godói, fapt ce a dus la o creștere exponențială a nașterilor de gemeni, mulți dintre copii având părul blond și ochii de culoare deschisă.
Studiul condus de Dr. Matte, care a analizat 6.615 certificate de botez, datate cu până la 80 de ani în urmă, a demonstrat că fenomenul gemenilor a existat încă din anii 1930, „cu mult înainte de perioada lui Mengele”.
„În etapele inițiale ale cercetării noastre am respins imediat teoria care îl implica pe Mengele”, a spus dr. Matte.
Echipa ei de 20 de cercetători a analizat, de asemenea, aprovizionarea cu apă a orașului. Locuitorii consideră că un mineral misterios din apa potabilă a regiunii ar putea fi cauza pentru rata crescută a nașterilor de gemeni, însă oamenii de știință nu au descoperit nicio anomalie.
În timp ce studiau certificatele de botez, specialiștii au confirmat că cea mai mare concentrație de gemeni a fost în São Pedro, cu 33 de perechi din 436 de nașteri din 1959 până în 2008, toți locuiau pe o rază de un kilometru și jumătate.
Oamenii de știință și-au încheiat cercetarea în São Pedro, un mic așezământ din centrul orașului Cândido Godoi, unde au analizat numele de familie și au afectuat teste genetice asupra femeilor.
„Cu o populație mică de aproximativ 80 de familii, a fost o provocare să găsești femei care nu aveau gemeni într-o relație de gradul I”, a spus dr. Matte.
Oamenii de știință mai susțin că un număr mic de familii de imigranți care locuiesc în São Pedro ar fi putut aduce gena variantă în regiune.