Misterul originii cancerului la sân, rezolvat de cercetători

Toate femeile predispuse sau nu să dezvolte cancer mamar au un tip special de celule precursoare, dotate cu telomeri foarte scurţi, explică cercetătorii David Gilley, de la Universitatea de Medicină din Indiana (SUA), şi Connie Eaves, de la Laboratorul Terry Fox din cadrul Agenţiei pentru Cancer din Vancouver (Canada), într-un studiu publicat de revista de specialitate Stem Cell Reports şi preluat de BBC.
Iulian Tudor
06 iun. 2013, 09:25
Misterul originii cancerului la sân, rezolvat de cercetători

Cercetătorii şi-au dat seama că aceşti cromozomi, din cauza acestor extremităţi foarte scurte (lungimea telomerilor indică rezistenţa la infecţii), fac ca celulele să fie predispuse la mutaţii care pot dezvolta cancerul, dacă reuşesc să se menţină în viaţă. Spre deosebire de multe cercetări în domeniul cancerului, studiul a fost realizat pe un eşantion de femei sănătoase, care au donat ţesuturi mamare, după ce s-au supus unor operaţii de reducere a sânilor din motive estetice, scrie Agerpres.

În esenţă, cancerul este o celulă din alte mii de milioane, care începe să funcţioneze prost. În marea majoritate a cazurilor de cancer de sân, celula malignă se dezvoltă în canalele care conduc laptele din glanda mamară spre sfârc. De ce aici şi nu în altă parte? Oamenii de ştiinţă au încercat să răspundă.

Celulele progenitoare se divizează în aşa numite celule diferenţiate sau finale, care se formează în canalele conductoare ale laptelui (ducte). În aceste celule stem se formează cancerul. Când se pierde funcţia telomerilor, a căror sarcină este să evite ca extremităţile cromozomului să se unească între ele ori să se unească cu altele, are loc un adevărat haos.

Totuşi, deşi multe femei au aceşti telomeri scurţi, nu toate dezvoltă cancer mamar. Iar aceasta deoarece, „în majoritatea cazurilor, acest lucru este normal şi în 99,999999% din cazuri totul merge bine. Dar în cazuri excepţionale, într-o fază mai avansată a vieţii, acest lucru devine dăunător şi face ca această celulă să devină malignă”, explică Gilley.

Potrivit experţilor, studiul le va permite să înţeleagă ceea ce iniţiază cancerul şi să stabilească markeri, pe baza unor mostre de ţesuturi sau sânge, şi să monitorizeze pacientele cu risc înalt de dezvoltare a cancerului.

„Am încercat să studiem boala în faza incipientă, pentru că odată ce pacienta se prezintă cu o tumoare, putem face prea puţin”, a declarat Gilley pentru BBC. „Oamenii vin la doctor pentru a-şi verifica tensiunea sau nivelul colesterolului… ceea ce vrem noi să facem este să monitorizăm pacienţii pentru a detecta un risc de cancer, aşa cum presiunea arterială poate indica o boală cardiovasculară”, a explicat el.

Potrivit specialistului, dacă facem analogia cu bolile de inimă este ca şi cum ar trebui să aşteptăm, în cazul cancerului, ca pacientul să facă un infarct şi apoi să acţionăm, a conchis expertul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte