NASA a anunţat recent că nu a putut găsi dovezi ale existenţei Planetei X, despre care astronomii presupuneau că este o uriaşă gazoasă sau o stea de mici dimensiuni, care ar fi responsabilă cu numărul mare de comete care loveşte periodic Terra.
Kevin Luhman, de la Centrul pentru Căutarea Exoplanetelor şi Lumilor Locuibile din cadrul Universităţii Park, spune că astronomii nu au găsit acest misterios corp ceresc, dar au identificat alte obicete interesante în afara sistemului nostru solar.
Este vorba de stele de tipul piticelor maronii, adică stele mai reci decât Soarele nostru, care se află foarte aproape de sistemul nostru solar şi care nu fuseseră observate până acum.
Un studiu paralel, efectuat de Davy Kirkpatrick, de la Institutul de Tehnologie California din Pasadena, a identificat 3.525 de stele şi pitice maronii, la doar 500 de ani lumină distanţă de Soare. Cele două studii au fost publicate în Astrophysical Journal.
Datele au fost obţinute cu ajutorul telescopului spaţial WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), lansat în decembrie 2009 şi care a funcţionat până în februarie 2011. WISE a observat 750 de milioane de stele, asteroizi şi galaxii.
În niciunul din aceste studii nu apar date despre vreo planetă sau stea care să poată fi considerată legendara Planetă X sau Nemesis.
Căutarea acestui corp ceresc a început în secolul XX, când astronomul Parcival Lowell a considerat că trebuie să existe o planetă gazoasă foarte îndepărtată, care să modifice orbitele lui Uranus şi Neptun.
Astfel a fost descoperit, în 1930, Pluto, despre care, ulterior, experţii au spus că este o planetă prea mică pentru a modifica orbitele altor planete şi astfel a început căutarea unui corp ceresc mai mare.
În 1984, paleontologii au spus că o stea mai mică ar putea explica extincţiile în masă care au loc periodic pe Pământ. Un corp ceresc masiv ar putea influenţa obiectele din Norul Oort, care se afla la marginea sistemului nostru solar, trimiţând mai multe comete spre Terra.
Citeşte mai mult pe descopera.ro