Misterul unuia dintre cele mai mari CRATERE de pe Pământ a fost dezlegat

Al doilea crater de impact ca dimensiuni din lume, Bazinul Sudbury din Canada, produs în urmă cu peste 1,8 miliarde de ani, este rezultatul impactului cu o cometă, conform concluziilor unui nou studiu, informează LiveScience.com, citată de Agerpres.
Alina Costache
20 nov. 2014, 12:04
Misterul unuia dintre cele mai mari CRATERE de pe Pământ a fost dezlegat

Acest studiu risipeşte misterul legat de originea acestei uriaş crater cu formă aproape eliptică, ce măsoară aproximativ 60/30 kilometri şi este localizat la marginea oraşului Sudbury, din Ontario, Canada.

Încă de la descoperirea unor bogate zăcăminte de cupru, nichel, paladiu şi alte metale de mare valoare de la sfârşitul secolului XIX, oamenii de ştiinţă au început să se întrebe cum s-a format această gigantică gaură în sol, conform unuia dintre co-autorii acestui nou studiu, Joseph Petrus, geolog la Universitatea Laurentian din Sudbury.

Cercetătorii ştiau că este vorba de un crater de impact pornind de la o serie de caracteristici precum fragmente de rocă cimentate unele de altele dar şi prezenţa unei structuri conice repetitive de striaţii în rocă.

Citeşte şi SPECTACULOS! Cel mai mare CRATER descoperit pe Marte FOTO

În anii ’60 – ’70 geologii au datat mai multe mostre de rocă şi au ajuns la concluzia că impactul aflat la originea acestui crater s-a produs în urmă cu 1,9 – 1,6 miliarde de ani. Datări mai recente, bazate pe analiza vârstei zirconului care s-a cristalizat din rocile topite în urma impactului, au estimat că acest eveniment s-a produs în urmă cu 1.849,5 milioane de ani, conform unui articol publicat în 2008 de revista Geology.

Însă, niciuna dintre cele câteva sute de lucrări ştiinţifice despre Bazinul Sudbury nu preciza cu exactitate ce tip de impact a dus la formarea sa. Pentru a răspunde acestei întrebări, Joseph Petrus şi colegii săi au reexaminat din punct de vedere chimic rocile din crater.

Ţinând cont de faptul că minereurile siderofile (prezintă o afinitate puternică pentru fier), aşa cum este iridiu sau aurul, sunt atrase spre nucleul planetei, în crustă astfel de minereuri există în concentraţii relativ scăzute. În acelaşi timp, rocile provenite din spaţiu conţin concentraţii mai mari de elemente siderofile decât crusta terestră – asteroizii fiind mai bogaţi în elemente siderofile, spre exemplu, decât cometele care sunt un amestec de gheaţă, gaz şi praf rămase de la începutul sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Citeşte şi Un crater de pe Mercur a primit numele cântăreţului John Lennon

Prin studierea concentraţiei şi distribuţiei elementelor siderofile în rocile din zona de impact, la care se adaugă dimensiunea perimetrului în care rocile au fost topite în urma impactului, Joseph Petrus şi colegii săi au putut identifica tipul de impact care a produs acest crater.

Concluzia lor a fost că acest impact a fost provocat de o cometă, şi nu de un asteroid. Astfel, o cometă masivă a căzut în oceanul puţin adânc din apropierea coastei unui supercontinent străvechi, denumit Nuna, în urmă cu aproape 1,9 miliarde de ani. Coliziunea a fost atât de puternică încât fragmente de rocă dislocate de impact au ajuns până la 1.000 de kilometri în toate direcţiile.

În urma impactului s-a format un crater gigantic, cu o formă complexă, măsurând 150 de kilometri în diametru, care apoi, de-a lungul sutelor de milioane de ani s-a erodat treptat până la forma sa din prezent. În acea perioadă, biosfera era formată din microorganisme unicelulare primitive, conform cercetătorilor canadieni.

Citeşte şi „Uşa către iad”. Craterul din deşert care arde de peste 40 de ani VIDEO

Oamenii de ştiinţă încă nu cunosc foarte multe detalii despre compoziţia cometelor, speranţele lor fiind legate de reuşita misiunii sondei Rosetta, care a trimis un modul ştiinţific, Philae, pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko. „Sperăm că misiunea Rosetta ne va oferi informaţii fără precedent cu privire la structura şi chimia cometelor, aşa că aşteptăm cu nerăbdare rezultatele acestei misiuni”, a mai declarat cercetătorul canadian.

Concluziile acestui nou studiu despre originile Bazinului Sudbury sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Terra Nova.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Care este cel mai bun pământ pentru cactus. Secretul unui florar de top
Capital.ro
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Interes ridicat pentru ultimul meci al anului al echipei naționale de fotbal a României
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice