Rudele celor 239 de pasageri şi membri ai echipajului se agaţă acum de speranţa că lipsa semnalului de urgenţă din partea avionului ar putea fi un semn că acesta a reuşit aterizarea undeva, în siguranţă.
Teroriștii nu pot dezactiva unele dintre balizele de urgență, și anume, cele atașate la o structură fixă a avionului. Ele sunt alimentate de baterii și sunt inaccesibile echipajului. Deci, baliza anexată zborului 370 ar fi trebuit să se activeze în cazul în care avionul s-ar fi prăbușit.
Cu toate acestea, experții consultați de CNN spun există numeroase motive pentru care o radiobaliză să nu funcţioneze în cazul unui accident în ocean.
Baliza în sine ar fi putut fi afectată de impact, sau antena s-ar fi putut rupe de fuselaj, aceasta devenind inoperabilă.
Și există o altă posibilitate considerată chiar mai probabilă de către unii: Se poate ca impactul accidentului să fi activat de fapt, baliza, dar avionul să se scufunde în mai puțin de 50 de secunde (timpul necesar pentru ca baliza să transmită primul semnal de urgență). Balizele nu funcționează sub apă.
La peste 50 de zile după ce Zborul MH370 a dispărut de pe radare, nimeni nu poate spune cu certitudine ce s-a întâmplat cu balizele de localizare ale avionului.
Citeşte şi Căutările avionului dispărut al companiei Malaysia Airlines vor fi cele mai scumpe din istorie