Locatarii din blocurile de lângă pădurea Băneasa au ajuns să se teamă să mai iasă din case de frica mistreţilor. Chiar dacă până acum nu a avut loc niciun incident, mai multe persoane au raportat faptul că mistreţii le-au ieşit în cale, în special seara, când se întorceau de la serviciu.
În cartierul Greenfield locuiesc şi multe familii cu copii, iar părinţii se tem acum să-i mai să-i scoată la plimbare pe cei mici sau să-i lase să se joace pe stradă. Panica cea mai mare a apărut după ce animalele au început să-şi facă apariţia şi ziua în amiaza mare.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, la România TV, că a trimis mai multe echipe de la Inspectoratul Teritorial Silvic şi de Vânătoare Bucureşti, precum şi o echipă de la Garda de Mediu, pentru a verifica situaţia, cu toate că nimeni nu a depus o sesizare oficială în acest sens.
„Din informaţiile pe care le deţin, este perioadă de vânătoare la mistreţi şi este posibil ca din acest motiv animalele să se fi deplasat foarte aproape de zona rezidenţială. Acolo avem un fond de vânătoare privat şi se vor lua măsuri pentru protejarea cetăţenilor din acea zonă. Nu cred că este vorba despre o creştere peste limită a numărului de mistreţi, ci despre un fenomen normal în perioada de vânătoare. De obicei animalele caută hrană, dar este posibil să fie vorba şi de o intrare în habitatul animalelor prin extinderea acestor zone rezidenţiale”, a afirmat Rovana Plumb, adăugând că vânătoarea de mistreţi nu este restricţionată, acest animal nefiind protejat prin lege.
UPDATE: În urma verificărilor efectuate de o echipă de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, la nivelul Fondului de Vânătoare nr. 5 Bucureşti, dar şi în urma discuţiilor pe care aceştia le-au avut cu administratorul complexului Greenfield şi cu locuitorii din zonă, a rezultat că nu au existat până acum cazuri în care mistreţii să fi intrat în interiorul complexului sau să fi atacat trecătorii, animalele fiind observate la liziera pădurii.
Din discuţii a reieşit şi faptul că unii locuitori obişnuiesc să intre în pădure, inclusiv cu câini de companie, ceea ce constiuie un factor de risc, pentru că animalele se pot simţi ameninţate.
Reprezentanţii GNM au impus măsuri de securizare a cetăţenilor şi zonei locuite. Astfel, reprezentanţii Fondului de Vănătoare nr. 5 Bucureşti vor interzice accesul cetăţenilor în zona Pădurii, atât în ceea ce priveşte plimbările de agrement cât şi accesul cu animale de companie.