Mişu Negriţoiu: „Norma RCA a fost modificată. Tarifele vor trebui corelate cu daunele”

Misu Negritoiu a declarat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarea Normei nr.23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) in sensul ca societatile de asigurari vor fi obligate sa coreleze evolutia tarifelor RCA cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati.
Romania TV
13 ian. 2016, 11:14
Mişu Negriţoiu:

RCA 2016: „Am aprobat astăzi (miercuri – n.r.) în Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor şi majorărilor de prime cu daunalitatea”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o întâlnire cu jurnaliştii.

Totodată, norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare.

RCA 2016: Asigurătorii susţin că obligaţia de a corela tarifele RCA cu daunele este neconstituţională

„Nu ne-am referit expres la transportatori aici, sunt toate vehiculele care nu pot circula în străinătate, pe fondul limitărilor tehnice”, a precizat Negriţoiu. Norma va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) apreicază că modificarea normelor pentru a obliga asigurătorii să coreleze evoluţia nivelului tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi contravine Constituţiei.

Totodată, organizaţia consideră că schimbările pot determina şi continuarea scăderii numărului de asigurători prezenţi pe piaţa RCA, potrivit unei scrisori pe care UNSAR a transmis-o recent către ASF.

In fundamentarea propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014 se stipula ca „asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Calculele actuariale sunt realizate pe baza datelor statistice acumulate de asigurator in anii anteriori si au in vedere despagubirile platite si respectiv cele care urmeaza a fi platite (rezerve tehnice), precum si diferite criterii de risc stabilite de asigurator”.

RCA 2016 ar putea fi plătită în funcţie de „cazierul” cu accidente şi puterea maşinii 

In continuare,ASF mentiona ca „la calculul tarifelor asiguratorii trebuie sa aiba in vedere fiecare categorie de riscuri omogene stabilita, iar baza de date trebuie sa contine suficiente date, astfel incat calculul actuarial efectuat, sa fie relevant din punct de vedere statistic. Pentru fiecare categorie de riscuri omogene asiguratorul trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant. In situatia in care asiguratorul nu detine suficiente date istorice pentru o anumita categorie de risc, acesta trebuie sa utilizeze date din alte surse”, scrie wall-street.ro.

Totodata, „in conditiile in care in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor pe anumite segmente de asigurati, consideram ca impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere este necesara si obligatorie pentru asigurarea protectiei consumatorilor de produse de asigurare si pentru asigurarea unei justificari privind evolutiile bruste ale tarifului de prima”, se arata in nota de fundamentare a propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014, aflata in in faza de consultare publica pana la data de 7 ianuarie 2016.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!