RCA 2016: „Am aprobat astăzi (miercuri – n.r.) în Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor şi majorărilor de prime cu daunalitatea”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o întâlnire cu jurnaliştii.
Totodată, norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare.
„Nu ne-am referit expres la transportatori aici, sunt toate vehiculele care nu pot circula în străinătate, pe fondul limitărilor tehnice”, a precizat Negriţoiu. Norma va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) apreicază că modificarea normelor pentru a obliga asigurătorii să coreleze evoluţia nivelului tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi contravine Constituţiei.
Totodată, organizaţia consideră că schimbările pot determina şi continuarea scăderii numărului de asigurători prezenţi pe piaţa RCA, potrivit unei scrisori pe care UNSAR a transmis-o recent către ASF.
In fundamentarea propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014 se stipula ca „asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Calculele actuariale sunt realizate pe baza datelor statistice acumulate de asigurator in anii anteriori si au in vedere despagubirile platite si respectiv cele care urmeaza a fi platite (rezerve tehnice), precum si diferite criterii de risc stabilite de asigurator”.
In continuare,ASF mentiona ca „la calculul tarifelor asiguratorii trebuie sa aiba in vedere fiecare categorie de riscuri omogene stabilita, iar baza de date trebuie sa contine suficiente date, astfel incat calculul actuarial efectuat, sa fie relevant din punct de vedere statistic. Pentru fiecare categorie de riscuri omogene asiguratorul trebuie sa utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant. In situatia in care asiguratorul nu detine suficiente date istorice pentru o anumita categorie de risc, acesta trebuie sa utilizeze date din alte surse”, scrie wall-street.ro.
Totodata, „in conditiile in care in ultima perioada se manifesta o tendinta de crestere a tarifelor pe anumite segmente de asigurati, consideram ca impunerea unei corelatii intre nivelul de crestere al tarifelor si nivelul cresterii ratei daunei pentru fiecare segment de asigurati avut in vedere este necesara si obligatorie pentru asigurarea protectiei consumatorilor de produse de asigurare si pentru asigurarea unei justificari privind evolutiile bruste ale tarifului de prima”, se arata in nota de fundamentare a propunerii de modificare a Normei nr. 23/2014, aflata in in faza de consultare publica pana la data de 7 ianuarie 2016.