Mit sau realitate? Ce se întâmplă dacă pui în rezervor benzină cu cifră octanică mai mare

Există legende urbane care spun că benzina cu cifră octanică mai mare face motorul să meargă mai bine, scade consumul, crește puterea sau toate la un loc. Care este adevărul?
Alina Costache
17 iul. 2015, 13:55
Mit sau realitate? Ce se întâmplă dacă pui în rezervor benzină cu cifră octanică mai mare

Pe scurt, acestea sunt doar legende urbane. Răspunsul corect este, însă, ceva mai complicat. Cifra octanică nu spune nimic despre performanțe și consum, ci exclusiv despre toleranța benzinei la autoaprindere prin comprimare. Cu alte cuvinte, cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât combustibilul va fi mai rezistent la autoaprindere prin comprimare, putând fi astfel folosit în motoare cu un raport de compresie mai mare, potrivit auto-bild.ro

Legenda are însă și un sâmbure de adevăr, în sensul în care motoarele moderne, performante, au un raport de compresie ridicat și, prin urmare, au nevoie de un combustibil cu cifră octanică mare pentru a funcționa în parametrii optimi. Aceasta este însă singura legătură între cifra octanică și performanțe, pentru că o benzină cu cifră octanică mare nu va aduce niciun beneficiu unui motor care a fost proiectat să funcționeze cu benzină normală. 

În practică, este important să citim manualul mașinii. Dacă acesta spune că mașina TREBUIE alimentată cu benzină cu cifră octanică mare (Super, Premium, 98, 99, 100), atunci e imperios necesar să alimentăm cu astfel de benzină. Pe perioade scurte se poate folosi și benzină cu cifră octanică mai mică, dar în anumite situații (în special în sarcină) se vor produce detonații, în unele cazuri acestea fiind periculoase pentru motor. Motoarele moderne au senzori care detectează apariția detonațiilor și ajustează procesul de ardere pentru a le preveni (de unde o scădere ușoară a performanțelor) dar acest sistem are o plajă limitată de reglaj, deci nu întotdeauna pot fi eliminate complet detonațiile. 

Dacă manualul mașinii RECOMANDĂ folosirea benezinei cu cifră octanică mare, aceasta va putea fi alimentată fără probleme și cu o benzină normală, ceva mai ieftină decât cea premium. Datorită ajustării parametrilor de ardere, motorul va funcționa fără probleme, dar performanțele maxime ale motorului vor fi atinse doar în cazul folosirii benzinei cu cifră octanică mare. Este singurul caz în care cifra octanică mai mare înseamnă performanțe ale motorului mai bune.

Dacă în manualul mașinii nu se face nicio recomandare cu privire la cifra octanică a mașinii, atunci o benzină cu cifră octanică mai mare nu va aduce niciun beneficiu, decât în conturile companiilor petroliere. 

Ce se întâmplă însă cu proprietățile superioare de curățare a motorului pe care le anunță benzinarii pentru sortimentele premium? Nici aici beneficiile nu sunt evidente. Legislația stabilește clar parametrii pe care trebuie să-i îndeplinească combustibilii, astfel că și benzinele cu cifră octanică normală (95 sau Regular) sunt aditivate și beneficiază de acealeași proprietăți ca și cele Premium.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Planta care te scapă de țânțari și pe care e bine să o ai în curte sau la geam. Îi ține la distanță, iar mirosul ei e unul aparte
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare pentru Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: caniculă și ploi sporadice
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!