Periodic, lumea dietelor este traversată de o modă a momentului. În ultima vreme, eşti în trend dacă eşti… crudist.
„Ideea de bază ar fi că o parte din vitamine se distrug prin tratare termică. Parţial e adevărat, dar e greşit să generalizăm. Unii nutrienţi, cum ar fi carbohidraţii şi proteinele, nu sunt distruşi de căldură şi pot fi digeraţi mai uşor. Există cazuri în care prepararea termică chiar creşte cantitatea de substanţă absorbabilă”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu.. Nutrienţii din roşii, accesibili după prelucrare „Celulele vegetale, spre deosebire de cele animale, sunt protejate de un perete celular format din substanţe pe care corpul uman nu le poate digera. Peretele celular trebuie distrus mecanic, chimic sau termic pentru a face posibilă absorbţia unor nutrienţi. Când citim informaţiile nutriţionale referitoare la conţinutul de fier, vitamina C, betacaroteni, nu înseamnă neapărat că prin consumul acelui aliment corpul nostru va reuşi întotdeauna să absoarbă efectiv acele substanţe. Bioaccesibilitatea reprezintă cantitatea disponibilă pentru absorbţia intestinală. De exemplu, carotenoizii din morcovi sunt localizaţi în formă de cristale în cromoplaste, cu alte cuvinte sunt îngropaţi în profunzimea celulei, de unde vor trebui, mai întâi, făcuţi accesibili prin ruperea diferitelor bariere plecând de la peretele celular extern format din celuloză şi pectină”, susţine Marie Vrânceanu.
„Celulele vegetale, spre deosebire de cele animale, sunt protejate de un perete celular format din substanţe pe care corpul uman nu le poate digera. Peretele celular trebuie distrus mecanic, chimic sau termic pentru a face posibilă absorbţia unor nutrienţi. Când citim informaţiile nutriţionale referitoare la conţinutul de fier, vitamina C, betacaroteni, nu înseamnă neapărat că prin consumul acelui aliment corpul nostru va reuşi întotdeauna să absoarbă efectiv acele substanţe. Bioaccesibilitatea reprezintă cantitatea disponibilă pentru absorbţia intestinală. De exemplu, carotenoizii din morcovi sunt localizaţi în formă de cristale în cromoplaste, cu alte cuvinte sunt îngropaţi în profunzimea celulei, de unde vor trebui, mai întâi, făcuţi accesibili prin ruperea diferitelor bariere plecând de la peretele celular extern format din celuloză şi pectină”, susţine Marie Vrânceanu.
Tratamentul termic ajută
„De exemplu, cu cât ţesutul morcovului este mai deteriorat şi înmuiat, prin tratament termic, cu atât betacarotenul şi alţi carotenoizi sunt mai accesibili. 3% este bioaccesibilitatea pentru betacarotenul din morcovul crud, 21% din morcovul crud în pastă omogenizată şi 27% din morcovul fiert şi omogenizat sub formă de pastă”, explică specialista pentru ziarulring.ro