Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, şi Radu Ispas, administrator public CJ Braşov, au fost reţinut luni seară de procurorii DNA. Printre acuzaţiile reţinute în cazul lui Aristotel Căncescu se numără abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit documentelor de la dosar, în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, preşedintele CJ Braşov a fost desfăşurată ‘o activitate infracţională vastă’ în legătură cu gestionarea bugetului CJ Braşov şi în special cu activitatea de achiziţii publice, favorizând două firme de casă, de la care primea în schimb mită, scrie Agerpres.
Anchetatorii susţin că el s-a folosit de ajutorul altor suspecţi, dar în special de ajutorul lui Radu Ispas, în interes propriu şi al firmelor SC Gotic SA şi SC Ramb Sistem SRL.
ARISTOTEL CĂNCESCU, şeful CJ Braşov vizat de fapte de corupţie, are o AVERE fabuloasă
‘Aceste două firme deţineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Braşov, întrucât le erau acordate preferenţial prin încredinţare directă, ca urmare a dispoziţiei inculpatului Căncescu. (…) Infracţiunile de abuz în serviciu în dauna CJ Braşov comise în favoarea SC Ramb Sistem SRL, prin acordarea preferenţială a două contracte în 2007 şi 2008, firmă reprezentată de inculpatul Bîgiu Gabriel, au fost posibile prin abuzul în serviciu exercitat de către inculpatul Căncescu. Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor a rezultat bănuiala rezonabilă că, în schimbul decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reşedinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov situată în localitatea Râşnov’, se arată în referatul DNA.
CJ Braşov şi SC Ramb Sistem au încheiat în perioada 2007 – 2008 contractele: ‘Reabilitare, amenajare refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa’, în valoare de peste 8 milioane lei, suplimentată prin act adiţional cu încă peste 5,5 milioane lei, pentru care ‘în realitate datorită acţiunii infracţionale abuzive a lui Căncescu’ s-a achitat din bugetul public al CJ Braşov suma de aproximativ 264.000 lei, ce reprezintă plată nejustificată; şi ‘Amenajare suprafeţe de joc – terenuri sportive la Liceul ‘Andrei Şaguna”, în valoare de peste 1,7 milioane lei, pentru care ‘în realitate datorită acţiunii infracţionale abuzive a lui Căncescu’ s-a achitat din bugetul public al CJ Braşov suma de peste 400.000 lei ce reprezintă plată nejustificată.
Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, REŢINUT DE DNA
Pe de altă parte, procurorii susţin că Aristotel Căncescu a folosit un post local tv ca paravan pentru primirea mitei, dar şi ca spaţiu în care îşi negocia ”infracţional” contractele de achiziţii publice.
‘Probatoriul administrat până în acest moment al cercetărilor a relevat că inculpatul avea ca modalitate de încasare a mitei folosirea SC Canaris SRL (un TV local, şi sub formă de publicitate sau urări de sărbători încasa de la firme mită) ca paravan şi ca locaţie în care preşedintele CJ Braşov negocia ‘infracţional’ contracte care au determinat de-a lungul anilor plăţi nejustificate de către Consiliul Judeţean Braşov’, susţin procurorii.
Anchetatorii au reţinut că între Căncescu şi SC Ramb Sistem, SC Canaris – firmă deţinută de şeful CJ Braşov există o strânsă legătură infracţională asupra controlului plăţilor nelegale din bugetul public şi mascării situaţiei reale a lucrărilor efectuate şi care au fost decontate nelegal, precum şi asupra activităţii în curs de desfăşurare vizând atribuirea nelegală a contractului de achiziţii publice în favoarea respectivei societăţi.
DNA a mai constatat că, în scopul realizării acestor ”favoruri abuzive”, Aristotel Căncescu se folosea de persoane din instituţia pe care o conduce, de oameni cu funcţii importante în CJ, dar şi de ‘politicieni, care, la un semn al acestuia, s-au conformat fără rezerve pentru a-l sprijini în demersul infracţional şi care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză’.