Mitică Popescu a cunoscut-o pe Leopoldina Bălănuță când avea 37 de ani și juca la Teatrul din Piatra Neamț. A fost anunțat că s-a eliberat un loc la Teatrul Mic din București, iar atunci a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție. Au jucat împreună din primul moment, în spectacolele de teatru „După cădere” şi „Stâlpii societăţii”.
În 1977 Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță au devenit soț și soție. Au fost căsătoriți mai bine de două decenii. Inițial, actrița a ezitat să se căsătorească, cu toate că îl iubea pe Mitică ca pe ochii din cap. Fiind o fire mai bolnăvicioasă, se temea ca povestea lor de dragoste să nu se termine prea devreme.
Marele actor a realizat că vrea să fie alături de Leopoldina până la sfârșitul vieții atunci când actrița a stat internată în spital o lună și jumătate din cauza unei peritonite. O vizita zilnic și îi ducea mâncare, iar după ce a fost externată a cerut-o în căsătorie și s-au mutat împreună.
„Ne făcea plăcere să ne întâlnim doar noi doi, fără prieteni, şi stăteam ore întregi într-un restaurant până la ora închiderii. Fără declaraţii banale, pompoase, am simţit amândoi că suntem făcuţi unul pentru celălalt. Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a trebuit să fie internată timp de o lună şi jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare şi stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Şi acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorinţa şi m-am bucurat de bucuria ei”, a povestit el.
Ziua cununiei civile a fost exact ca în filme. Mitică Popescu a avut un spectacol și a întârziat la Starea Civilă. Leopoldina l-a așteptat aproape două ore, iar actorul a ajuns în cele din urmă, alergat, transpirat, dar fericit că se căsătorește.
Cei doi au fost cununați civil în noaptea de Revelion de tatăl Leopoldinei, care era preot. „E, și-aici, la București, o tot conduceam acasă și, în sfârșit, într-o seară, m-a invitat sus. Și n-am mai ieșit. Așa a fost. Ne-am căsătorit pe 2 iunie 1977 și tatăl ei ne-a cununat religios chiar în casa lor din Focșani, la trecere între ani, când se împlineau exact 20 de ani de la momentul care m-a băgat în pușcărie”, a povestit marele actor.
Povestea de dragoste dintre Mitică și Leopoldina a continuat și după moarte. În 1998, actrița a început să aibă dureri stomacale mari și a fost dusă de urgență la spital de soțul său. A fost operată chiar în acea noapte, însă în dimineața zilei următoare a murit.
Mitică Popescu nu a uitat-o niciodată pe „Poldi”, așa cum îi spuneau prietenii. Nu și-a dat verigheta jos decât dacă juca într-un spectacol în care era necesar acest lucru.
Regretatul actor a stat în închisoare în timpul conmunismului timp de trei ani de zile. A fost închis din 1959 pentru „nedenunțarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. La vremea aceea era în anul al treilea la Facultatea de Teatru și era un student foarte serios și talentat. A fost nevoit să-și întrerupă studiile, dar și le-a reluat ulterior.
Din cauza acestei experiențe, Mitică Popescu a fost aproape necunoscut până la vârsta după vârsta 40 de ani. Actorul activa pe scena Teatrului Mic și avea diverse roluri de film și televiziune, însă, cu pași mărunți, a urmat și calea succesului. Deși, în general, toate aparițiile actorului se finalizau în ropote de aplauze, Mitică Popescu este cunoscut pentru rolul lui Cocoșilă jucat în „Moromeții”.