În jurul orei 11.00, mii de angajaţi din sistemul sanitar s-au strâns în Piaţa George Enescu din Capitală. Apoi, au mers în marş până în Piaţa Victoriei. Potrivit președintelui federației, Leonard Bărăscu, la mitingul din Piața George Enescu au sosit în jur de 7.500 de persoane din sistemul medical din toate județele țării.
Sindicaliștii au fluierat din vuvuzele, scandează „Hoții” și au fluturat pancarte cu următoarele mesaje: „Alina dublează, Olguța triplează”, „Drepturi pentru TESA”, „Medicii nu vor munci 48 de ore neplătiți!!!”, „Voi ne dați afară, medicii din țară!”, „Dacă tot nu dați, măcar nu ne luați!”.
„Noi pierdem tichetele de masă, pierdem tot, sporurile, trec şi contribuţiile de la angajator la angajat. Se diminuează salariul. Suntem total nemulţumiţi că angajaţii TESA nu vor primi majorările salariale din martie”, a declarat un protestatar.
Nemulţumirile sindicaliştilor din Sănătate au fost discutate cu premierul Mihai Tudose.
„Până miercuri cel târziu să sperăm că găsim soluţiile ca niciunul dintre colegii noştri să nu piardă, că asta era temerea noastră, şi să câştige şi altceva în afară de cei 4,3 la sută, care erau până acum”, a spus liderul SANITAS Leonard Bărăscu.
Vineri, sindicaliştii din Sănătate vor avea noi negocieri. Dacă nu vor obţine nimic concret, angajaţii din sănătate ameninţă cu greva generală.
Angajaţii din Sănătate vor soluții clar parafate privind sporurile din sănătate, dar și transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, a anunțat, miercuri, președintele federației, Leonard Bărăscu.
„Mâine (joi — n.r.) va fi un mare miting al nostru în Piața George Enescu și venim aici (la Piața Victoriei — n.r.). (…) Noi ne-am propus demult să modificăm legea sau să găsim soluții mai bune pentru tot ceea ce înseamnă problemele din lege și pentru toți colegii noștri, dar nu pot să spun că în întâlnirea de astăzi nu am făcut chiar nimic. Am dat exemple în așa fel încât să nu ne mai folosim, partea guvernamentală, de cei de foarte sus cărora le va crește salariul, și partea sindicală de cei de jos și să spui că iei de la unul de jos să-l transmiți celorlați ca să aibă un salariu mare”, a declarat Leonard Bărăscu la plecarea de la discuțiile cu reprezentanții Guvernului.
Liderul SANITAS a adăugat că lucrurile sunt „extrem de complicate” în Sănătate.
„Salariile sunt la fel, nu au fost decât mărite și, într-adevăr, chiar dublate, chiar triplate la unii, pentru că asta a fost în filozofia dumnealor, dar filozofia respectării demnității celui care are loc de muncă diferit se găsește în Regulamentul de sporuri de care v-am povestit mereu. Acest Regulament de sporuri are niște limite care pornesc de la 85% și se duc în jos până la 15%. Eu știu, 85% pentru un medic, un asistent și toți cei care lucrează în ATI, care lucrează în zone grele: SIDA, psihiatrie și, nu în ultimul rând, TBC-ul (…) cu mari probleme, și ceilalți de jos care au spor de calculator, pentru că asta face personalul TESA și așa mai departe, la mijloc întâlnindu-se asistenții medicali și infirmierele, cu cele mai mari probleme. (…) Astăzi am găsit o soluție importantă, ne întâlnim mâine (vineri — n.r.) la Ministerul Sănătății un număr redus de persoane să punem la punct un salariu, dacă se poate, și să modificăm (…) Anexa 2, Anexa în care suntem noi cuprinși cu salariile pentru fiecare loc de muncă în parte. Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o și pe care astăzi am votat-o și încercăm ca, împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu, care nu va fi același cu unul care lucrează în policlinică…Sporurile vor fi prinse în aceste salarii, credem noi, pentru că noi vom începe acest lucru și vom face, și atunci lumea nu va mai avea un motiv să fie nemulțumită, cine primește și de ce primește. (Se schimbă legea salarizării?) Da, anexa 2. Se pare că este mai usor aşa. Ni s-a spus, inclus de către doamna ministru, că se poate face acest lucru. (…) Aceste sporuri intră în salariu şi nu vor mai fi denumite sporuri. (…) A fost şi domnul Mişa la negocieri, partea delicată este că el spune că nu cadrează ce dorim cu banii pe care îi au. Prin aplicarea măsurii transferurilor de contribuţii statul câştigă 23 de miliarde. Oricum nu au bani pentru aplicarea Legii Salarizării aşa cum este în cazul nostru, cu sporuri luate în calcul”, a declarat Leonard Bărăscu, liderul Sanitas.
El a precizat că o parte a discuției a vizat gărzile medicilor, explicând că pe acest subiect sunt probleme de interpretare pe Codul muncii. „Dumnealor au șapte ore pe zi înmulțit cu cinci zile, sunt 35 de ore. În Lege, în Anexă la articolul 3, alineat 2 și 3, spune 48 de ore. Păi, obligativitate cui ? Dacă spune că lucrezi șapte ore pe zi ori cinci zile cât are săptămâna sunt 35 de ore nu 48 și aici e o neînțelegere între ceea ce se aplică până acum (…) și obligativitatea de a face 48 de ore și nu 35 ore. Sunt 13 ore pe care, cum i le plătești, de ce le-ai trecut acolo ?”, a spus Bărăscu.
Sindicaliştii din Sănătate cer menţinerea tichetelor de masă. De asemenea, sindicaliştii susţin ca prin plafonarea sporurilor pentru condiții de muncă vor fi reduse veniturilor, iar trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat va anula orice creștere de salariu din noua lege.