Manifestaţia de la Universitate a avut loc la un an de la protestele din ianuarie 2012, marcate de conflicte violente între protestatari şi jandarmi, soldate cu amenzi pentru tulburarea liniştii publice şi deschideri de dosare penale pentru distrugeri şi agresiuni.
Potrivit România TV, în faţa Teatrului Naţional s-au aflat peste 100 de persoane, printre aceştia numărându-se aproape 30 de tineri, membri ai unor galerii de fotbal, care protesta împotriva Jandarmeriei, dar şi a clasei politice, în general.
Protestatarii au solicitat demisia preşedintelui Traian Băsescu şi au purtat pancarte cu diverse lozinci, printre care „Cetăţean Invalidat” sau „Marş afară din Palat, securist împeliţat”. De asemenea, au fost persoane care au cerut demisia premierului Victor Ponta.
Multe dintre persoanele care s-au aflat duminică la Piaţa Universităţii au fost prezente şi la protestele din ianuarie 2012.
Printre acestea şi prinţesa Briana Caragea. „Celebrăm un an pentru că este o dată importantă pentru că 13 ianuarie a reprezentată dezanchilojarea românilor prin proteste. Oamenii şi-au dat seama că nu trebuie să le mai fie teamă să protesteze. (…) Chiar dacă au fost alegeri recente s-au schimbat prea puţine lucruri. Au fost multe promisiuni, dar s-au schimbat puţine lucruri”, a declarat pentru România TV printeşa Briana Caragea.
„99% din clasa politică, toţi politrucii care s-au perindat la putere din 90, toţi au îndeplinit trei superlative: cea mai incompetentă, cea mai arogantă şi cea mai jecmănitoare din istoria României. Lipsiţi de aviz şi de căpătuială s-au năpustit asupra României cu un singur gând: ca s-o jefuiască. Toţi au furat în feluri şi modalităţi diferite”, a declarat un protestatar.
„Marea majoritate de aici suntem revoluţionarii din 89. Iată-ne din nou aici fără indemnizaţii, fără servicii, fără pensii, fără niciun Dumnezeu. Transmitem domnului Ponta prin dumneavoastră să ia în calcul că la ora actuală am ajuns numitori de foame, am ajuns nişte cerşetori, am ajuns de râs”, a spus o altă persoană aflată la mitingul din Piaţa Universităţii.
La manifestarea de duminică seara, nu s-au înregistrat incidente.
În timpul zilei de duminică, câteva zeci de manifestanţi s-au strâns şi în Piaţa Victoriei, ei vând autorizaţie de pichetare până la ora 17.00, relatează Mediafax. Jandarmii nu au consemnat niciun incident.
Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii – la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane – au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, soldate cu victime de ambele părţi, dar şi cu rănirea unor operatori şi erporteri.
Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Mircea Olaru, a informat, sâmbătă, că a fost sesizat Parchetul Curţii Militare de Apel cu privire la fapta unui ofiţer care a lovit pe un tânăr, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii din ianuarie 2012, victima depunând şi ea o plângere.
Ofiţerul de Jandarmerie a fost identificat în urma raportelor colegilor săi, care s-au aflat în apropierea lui când Ionuţ Şandru, fiind deja căzut, a fost lovit de jandarm, rupându-i piciorul. De asemenea, ofiţerul a fost identificat în urma imaginilor filmate în timpul amplului protest.
Parchetul Curţii Militare de Apel a fost sesizat cu fapta ofiţerului, care s-ar putea încadra la purtare abuzivă (articolul 250 Codul penal).
Ministrul de Interne,radu Stroe, a declarat, sâmbătă, că nu s-a făcut nimic timp de un an în cazul tânărului Ionuţ Şandru agresat de ofiţerul de Jandarmerie.
Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii, a mai spus colonelul Olaru, răspunzând unei întrebări a presei.
„Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă – n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal”, a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.
Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop (care a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010).