Manifestaţia a fost organizată simbolic – la apelul grupului intitulat „#NotInMyName” (Nu în numele meu) – în zona celebrei statui Manneken Pis, care reprezintă un mic băieţel care urinează, din centrul oraşului. „Până astăzi el era singurul copil din Belgia care se afla în spatele gratiilor (un grilaj protejează statuia – n.r.) dar acum s-a terminat; guvernul a decis să pună şi alţii în spatele gratiilor”, a explicat pentru AFP o reprezentantă a grupului, Florence.
Ea a făcut aluzie la darea în folosinţă recentă, prin intermediul unui decret regal din 11 august 2018, a unui centru de detenţie pentru primirea familiilor străine în procedură de expulzare după epuizarea tuturor căilor de apel, potrivit Agerpres.
Cunoscută în Belgia sub apelativul „centrul închis 127bis”, această structură aflată în apropierea aeroportului Bruxelles-Zaventem a fost criticată de opoziţie şi de asociaţii. Iar criticile s-au înmulţit după sosirea, marţi, a primei familii adăpostite în centru.
Este vorba despre o familie sârbă cu situaţie ilegală din care fac parte patru copii, acuzată că a scăpat de mai multe ori din imobilele cu regim deschis în care locuia. Tatăl a fost prezentat drept „un infractor dur” într-o postare pe Twitter a secretarului de stat pentru azil şi migraţie, naţionalistul flamand Theo Francken. „Copiii nu se închid”, au scandat miercuri manifestanţii, printre care s-au aflat numeroase familii cu copii, informează Agerpres.
Pentru asociaţiile de apărare a drepturilor omului, darea în folosinţă a acestui centru închis reprezintă „o întoarcere în urmă cu zece ani” pentru Belgia.
Începând din 2008, structuri familiale deschise numite „case de întoarcere” au permis evitarea închiderii copiilor minori fără documente legale. Dar experienţa a fost considerată lipsită de rezultate pozitive şi o lege votată în 2011 a deschis calea pentru posibilitatea de a-i închide din nou pe minori.