În ziua de 5 martie 2013, la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi, a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, sub îndrumarea Părintelui Mitropolit Teofan. Printre subiectele dezbătute a fost şi cel referitor la introducerea „unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu„, în viitoarea Constituţie a României, alături de garantarea orelor de religie în şcoli.
Citeşte şi BOR: Nunţile vor avea loc doar în biserică. Patriarhia interzice slujba în aer liber
Teologul Radu Pred a încercat să explice noile dorinţe ale BOR, vorbind despre o serie de discuţii avute la nivel european care au fost aduse pe plan local, datorită ocaziei pe care o oferă viitoarea schimbare a Constituţiei României.
„Constituţia nu este a statului, este a poporului. Noutatea acestei propuneri nu este absolută, ea reflectă în plan local discuţiile foarte aprinse care au avut loc la nivel european când s-a pus problema unui tratat constituţional al UE. Discuţia nu este nouă, ea a fost adusă la nivel naţional tocmai pentru că este această ocazie pe care o oferă revizuirea legii fundamentale. Să se precizeze că la fundamentul acestei societăţi stă şi dimensiunea religioasă. Este vorba de menţionarea dimensiunii cultural-religioase a naţiunii române”, a declarat Radu Preda, teolog, pentru România TV.
Citeşte şi Mădălin Voicu, atac dur la Patriarhul României: Preoţii sunt nişte derbedei, cu Daniel în frunte
Astfel, BOR doreşte „iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării„, după cum se arată într-un comunicat oficialal al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Citeşte şi Românii au mai multă încredere în Biserică şi Armată, decât în Preşedinţie şi Parlament