În urma consultărilor dintre ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, și dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, ÎPSS Ioan a semnat vineri, 27 martie, contractul de achiziție a 4 echipamente medicale de monitorizare pacienți, în valoare de 30.416 euro, necesare pentru detectarea și afișarea imediată a informațiilor de diagnostic în cazurile de coronavirus.
Echipamentele medicale, compuse din: Stație Diagnostic DS20 – Versiune Massimo [ce include următorii parametri: ECG (12 leads), Respirație, Masimo Pulse Oxyimetry SpO2, Presiune arterială non-invazivă (NIBP)], troliu suport stație de diagnostic și termometru de arteră temporală, vor fi donate Secției ATI din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, potrivit ziuadevest.ro.
Tot pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de Covid-19 și a pacienților cu probleme respiratorii, Arhiepiscopia Timișoarei a donat două concentratoare de oxigen Spitalului C.F.R. din Timișoara, dispozitive necesare pentru filtrarea aerului și pentru hidratarea îmbunătățită a mucoasei nazale.
Pe lângă aparatura medicală, Arhiepiscopia Timișoarei, încă de la începutul lunii martie, a încheiat un protocol de colaborare cu DSP Timiș, cu privire la prepararea de hrană caldă și transport umanitar de produse de igienă și alimente pentru familiile aflate în izolare din județ.
Totodată, Fundația Filantropia Timișoara a asigurat, până în prezent, hrană caldă, preparată la bucătăria Liceului Teologic „Sf. Antim Ivireanul”, pentru 45 de familii aflate în izolare.
Nu în ultimul rând, 1 tonă de produsele alimentare au fost donate direct unor instituții, precum Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Jebel, Spitalul de Psihiatrie Gătaia ori Cantina socială a Primăriei Timișoara.
Pentru evitarea infecțiilor și stoparea pandemiei cu noul coronavirus, Arhiepiscopia Timișoarei a cumpărat 300 litri de materiale de igienizare, detergenți pentru haine, vase și pardoseli, ce urmează să fie distribuiți unităților medicale și lăcașurilor de cult.
Nu în ultimul rând, preoții din cadrul eparhiei sunt în permanentă legătură cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, oferind sprijin duhovnicesc și material cu toate cele necesare unui trai decent.
Cu toate măsurile de combatere a acestui flagel din societatea contemporană, nu a fost uitată grija pentru cele duhovnicești. Având în vedere măsurile restrictive ce privesc limitarea libertății de mișcare și întrunire a cetățenilor, Arhiepiscopia a distribuit 5000 de cărți de rugăciune și tipărituri ziditoare de suflet, pentru apropierea de Dumnezeu și pentru petrecerea timpului în familie.
Arhiepiscopia Timișoarei asigură că va continua acțiunile social-filantropice în toată această perioadă, răspunzând, după caz, tuturor solicitărilor venite atât din partea instituțiilor partenere, cât și din partea persoanelor aflate în dificultate.