Mitropolitul Banatului, despre Timişoara – Capitală Culturală Europeană în 2021: „Ultima dată, România s-a născut la Timişoara”

ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a declarat vineri că a susținut candidatura Timișoarei în fața comisiei internaționale care s-a aflat la Timișoara în 12 septembrie cu un discurs în care a arătat că "Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată pe martiri".
Alina Costache
16 sept. 2016, 16:37
Mitropolitul Banatului, despre Timişoara - Capitală Culturală Europeană în 2021:

„Omul se naște o singură dată în viață. O țară se naște de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timișoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenușa și sângele martirilor din Timișoara. Și astăzi trandafirii din Timișoara sunt roșii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democrației românești. Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăți ar însemna pentru locuitorii ei o floare a recunoștinței pentru martirii ei. Acești martiri au visat și au luptat pentru ca România să-și recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, a afirmat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, citat de Agerpres. 

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că era de aşteptat ca Bucureştiul să nu câştige acest titlu, având în vedere faptul că distincţia nu prea se acordă capitalelor administrative nici în alte state europene. În schimb, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că „greul de-acum începe”.

VEZI AICI Reacţia directorului Fundaţiei Baia Mare 2021, Vlad Tăuşance, după pierderea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021

Ce cuprinde proiectul Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021

Timişoara se ghidează după mesajul „Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu „staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi. 

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă „o răspundere uriaşă” şi este convins că „greul de acum începe”.

„Această victorie este o victorie de echipă, de echipă mare, echipa fiind comunitatea timişoreană în ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara, vineri, după anunţul făcut de reprezentanţii Comisiei Europene.

Edilul a mai spus că titlul de Capitală Europeană a Culturii îi obligă pe timişoreni.

„Este o răspundere uriaşă, pe care noi trebuie să o onorăm. Suntem conştienţi că greul de acum începe. A fost foarte greu până acum, dar de acum trebuie să confirmăm”, a spus Nicolae Robu.

Bugetul prevăzut de care dispune Primăria Timişoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judeţean Timiş şi circa 1,5 milioane de la Comisia Europeană. „Pentru diferenţă, contăm pe bugetul central al României”, a declarat primarul Nicolae Robu, conform news.ro. 

La rândul său, directorul Filarmonicii Banatul, anunţă că urmează să aibă loc vreo 10.000 – 15.000 de evenimente în 2021. ‘Sunt emoționat, toată lumea a așteptat cu sufletul la gură (…) Va fi greu. Ne așteaptă o muncă de cinci ani, până în 2021, foarte grea. Sunt convins că se vor aloca bani, instituțiile de cultură vor ține spatele pentru că noi vom fi, de fapt, principalii organizatori. Nu vom avea concediu de vară. Estimez că vom avea în oraș 10.000—15.000 de evenimente în acel an, pentru că trebuie să satisfaci nevoia de cultură a tuturor turiștilor, vor fi expoziții, recitaluri, muzică folclorică, jazz, Timișoara va răsuna și își va schimba înfățișarea. Este o muncă grea, dar este o bucurie extraordinară. Meritam’, a afirmat Directorul Filarmonicii Banatul. 

Ioan Coriolan Gârboni a lansat vineri după-amiaza, pe facebook, invitația ca timișorenii să se adune în fața Filarmonicii Banatul pentru a aștepta anunțul desemnării Capitalei Culturale Europene 2021.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Companiile de tehnologie se orientează spre energie nucleară pentru centrele de date AI
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?