„La acest moment am primit de la comisia de anchetă o serie de solicitări – în principal solicitările au venit pentru punerea la dispoziţie de documente pentru a clarifica obiectivele comisiei de anchetă. Am solicitat în interiorul Autorităţii toate documentele pe care le au la dispoziţie, fie că sunt petiţii, sesizări sau alte documente care ţin de procesul electoral din 26 mai, cât şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care deja ne-a pus la dispoziţie aceste documente pe care le deţine, urmând ca săptămâna viitoare să le punem la dispoziţie Comisiei de anchetă pentru a clarifica lucrurile şi aspectele care ţin de organizarea procesului electoral din 26 mai”, a afirmat Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul AEP.
Citeşte şi: Preşedintele AEP: Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot ar trebui să rămână deocamdată la STS
El a anunţat că luni va fi făcut public şi rezultatul unui sondaj realizat la nivelul secţiilor de votare privind procesul electoral din 26 mai.
Potrivit şefului AEP, pe viitor, membrii care au fost de „rea credinţă” şi au perturbat procesul de votare nu vor mai putea face parte din secţiile de votare.
„Au fost şi la aceste alegeri persoane care au perturbat liniştea şi ordinea publică în calitate de membri. Am efectuat acum un sondaj, am cerut preşedinţilor, locţiitorilor şi operatorilor de calculator să ne răspundă la nişte întrebări. O să facem public rezultatul luni al acestui sondaj, cât şi întrebările, pe fiecare etapă – preşedinţi, locţiitori şi operatori -, astfel încât să vedeţi din punctul de vedere al acelor cetăţeni, care au fost preşedinte, locţiitor şi operator, cum s-a desfăşurat procesul electoral din 26 mai. La fel, am constatat că unele persoane ori au fost de rea credinţă, ori au perturbat într-un fel sau altul procesul electoral şi am reglementat inclusiv această atitudine în biroul electoral al secţiei de votare, astfel încât să poată să fie sancţionat, iar pe viitor astfel de cetăţeni să nu mai poată fi membri, preşedinţi, locţiitori sau operatori ai secţiilor de votare”, a spus el.
Referindu-se la problemele apărute, Mituleţu-Buică a explicat că a fost vorba despre altercaţii verbale sau persoane care au cerut operatorului să întrebe de mai multe ori dacă alegătorul vrea să voteze la referendum.
Preşedintele AEP a precizat că, la următorul scrutin, toţi membrii secţiilor de votare vor avea un ecuson de identificare.