Zahărul sau „drogul alb” cum mai este cunoscut, este regăsit într-o gamă largă de alimente, astfel că și mâncarea despre care nu am putea crede că are zahăr conține un mic procent din acest ingredient.
Citește și: Fructele care au cel mai scăzut conținut de zahăr. Ce beneficii uluitoare au pentru sănătate
Administrat în cantități mari, mai ales la copii, această substanță poate provoca mari probleme de sănătate. De aceea, este important să diferențiem zahărul pe care îl consumăm noi, adulții, și cel pe care îl consumă cei mici.
„E foarte important să facem diferența între zahărul pe care îl consumăm noi, adulții, și cel pe care-l consumă copiii, pentru că procesul metabolic este diferit. Ideea a pornit de la un studiu prin care s-a demonstrat faptul că cantitatea sau calitatea zahărului este mai importantă, în speță dacă îngrașă sau nu copiii. Nu trebuie să exagerăm cu consumul de dulciuri la copii sau cu cel de fructe, de lactate, pentru toate au zahăr. Trebuie să învățăm să distingem sursa de zahăr pe care o aducem în corpul nostru, în funcție de alimentul pe care-l consumăm”, a afirmat nutriționista Anca Alungulesei în emisiunea „La Măruță”.
Experta a explicat și care sunt produsele ce conțin zahăr, arătându-le părinților ce alimente sunt recomandată să fie date copiilor.
„Am făcut o comparație între cele trei tipuri de zaharuri. Avem lactatele și fructele, deci avem acești carbohidrați care se regăsesc în ambele, însă avem carbohidrați și în dulciurile rafinate. În compoziția laptelui avem apă foarte multă, carbohidrați, zaharuri naturale, grăsimi, proteine și vitamine și minerale, aceasta e compoziția laptelui. Apoi, avem fructele, unde avem apă, zaharuri naturale, fibre, care sunt esențiale, dar și nutrienții și vitaminele”, a mai declarat Anca Alungulesei.
Nutriționista mai spune că laptele și fructele aduc beneficii organismului, însă dulciurile ce conțin aceleași ingrediente doar încarcă organismul cu calorii goale și predispune corpul la boli ce pot apărea pe termen lung.
„În zahăr nu găsim apă, lipsesc din el vitaminele, fibrele, proteinele și grăsimile. Deci dacă faci o comparație, vedem că lipsesc niște elemente esențiale, deci șocul asupra organismului este diferit. Când vorbim despre copii, e de preferat de 100 de ori să îi încurajăm să mănânce fructe, lactate, aș merge către cele de capră, în detrimentul zahărului. El crește celulele care nu sunt sănătoase”, a mai spus specialista.