Mituri despre somn care mai rău te obosesc

Dacă eşti una dintre milioanele de persoane care au probleme cu somnul, este foarte posibil ca mîcar unul dintre sfaturile "de bine" care circulă despre cum să adormi mai repede, să te ţină treaz toată noaptea, iar a doua zi să te faca să te simţi ca lovit de tren. Înainte de a cheltui sume importante de bani pentru o saltea care promite odihnă şi somn, verifică veridicitatea celor de mai jos.
Romania TV
05 aug. 2012, 09:05
Mituri despre somn care mai rău te obosesc

Organismul anumitor persoane are nevoie de mult mai puţin somn decât media

De fapt, daca te multumesti cu mai putin de 6 ore de somn, esti, realmente, o raritate! O mutatie genetica recent descoperita de catre cercetatori arata ca unii oamenii sunt capabili sa functioneaze la capacitate normala daca dorm cu mai putin de 25% decat media oamenilor, dar – atentie! – mutatia este valabila pentru doar 1% din populatie!

Exerciţiile fizice înainte de culcare produc insomnie

Nimic mai fals. Foarte multe studii de specialitate arata ca exercitiile nu afecteaza somnul nimanui, ba dimpotriva, in anumite cazuri pot ajuta cu adevarat. Chiar persoanele care sufera de insomnie acuta pot face exercitii timp de o ora inainte de a merge la culcare, fara ca somnul sa le fie afectat in vreun fel.

Sfat: Daca totusi simti sau intuiesti, cumva, ca exercitiile de dinainte de culcare iti provoaca insomnie, timp de cateva zile muta intervalul de timp si urmareste daca adormi mai bine sau nu.

Dacă suferi de insomnie, mergi la culcare mai devreme

Daca suferi de insomnie, culcatul mai devreme, seara, iti poate face mult mai rau, decat bine. De fapt, momentul in care ni se face somn are legatura directa cu doua aspecte: cat de activi am fost in ziua respectiva si cat de mult/putin am dormit cu o noapte inainte. Specialistii recomanda insomniacilor sa mearga la culcare atunci cand bioritmul le-o cere, si nu mai devreme, in mod fortat. De asemenea, incercati sa nu cinati foarte tarziu, ca sa mergeti la culcare cu stomacul incarcat.

Sfat: Daca esti insomniac, incearca sa mergi la culcare cu o ora mai tarziu decat o faci in mod obisnuit, ca sa fii si mai obosit decat de obicei. Daca te bagi in pat si somnul tot nu vine, ridica-te si pleaca in alta camera. Incearca sa citesti ceva usor sau gaseste o alta activitate linistitoare. Un alt pont care s-ar putea sa te ajute: fa o baie calda si relaxanta inainte sa te bagi in pat. De asemenea, fa sport in timpul zilei, macar 30 de minute. Statisticile arata ca o activitate fizica de macar 30 de minute influenteaza in bine calitatea somnului.

Nu contează momentul în care mergi la culcare

Un experiment facut pe pasari, arata ca bufnitele de noapte sunt de 3 ori mai expuse la depresie decat cele care merg la culcare devreme si se trezesc tot devreme. Fara sa fie un lucru foarte solid dovedit, expertii afirma, totusi, ca daca mergem la culcare inainte de miezul noptii avem parte de un somn mult mai odihnitor si de calitate.

Sfat: Daca stii ca mergi sa te culci foarte tarziu, incepi sa rectifici gradat acest neajuns: incepi sa mergi mai devreme la culcare cu 10 minute, in prima zi; a doua zi, cu 15 minute si tot asa, pana ajungi sa te obisnuiesti cu o ora decenta si potrivita pentru o odihna de calitate.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Bomba lui Ponta: Și Crin Antonescu va fi retras
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Decizia lui Trump intră în vigoare! Război total și prăbușirea piețelor internaționale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu