Oricine s-a operat de curând poate fi recunoscător că n-a fost anesteziat cu o duşcă de whiskey, cum s-ar fi întâmplat într-o epocă, de către doctorul pe care îl aşteptau colegii pentru a continua partida de poker întreruptă de tine.
Însă, adevărul este că nu toţi suntem doctori când este vorba despre afecţiunile moderne şi avem tendinţa să credem anumite mituri medicale. Multe dintre miturile medicale se bazează pe vechi poveşti de genul celei care susţine că masturbarea poate duce la orbire.
Spre exemplu, iată câteva mituri medicale pe care le-ai crezut reale:
1: Atacurile de cord sunt întotdeauna însoţite de durere
- Ce ai auzit când un personaj dintr-un serial tv sau dintr-un film suferă un atac de cord (de obicei bărbaţii sunt cei se confruntă cu această problemă la tv), îşi duce mâna la inimă, după care cade din picioare şi moare. În show-urile mai realiste, şi-a putea duce mâna la umăr întrucât scriitorii au auzit că infarcturile cauzează dureri puternice care cuprind şi mâna. Ideea principală care se desprinde este că atacurile de cord sunt dureroase. Unii le simt ca şi cum inima le-a luat foc sau ca şi cum ar fi fost împuşcaţi în piept.
- Realitatea Dacă infarctul te-ar durea atunci consideră-te norocos. Durerea este modul prin care organismul îţi trimite un semnal de alarmă care te anunţă că trebuie să mergi la control înainte ca lucrurile să se agraveze. Cele mai înfricoşătoare atacuri de cord sunt cele care nu dor absolut deloc.
2: Dacă cineva a suferit o comoţie cerebrală n-ar trebui lăsat să doarmă
- Ce ai auzit Oamenii ştiu numai câteva lucruri despre comoţii. În primul rând, îţi joacă luminiţe în faţa ochilor. În al doilea rând, te vei confrunta cu o senzaţie de vomă. Şi, în al treilea rând, pleoapele se blochează, nu mai poţi clipi şi o stare de toropeală de cuprinde. Însă dacă mergi la culcare nu te vei mai trezi.
- Realitatea Printre primele simptome ale comoţiei pot fi pierderea temporară a stării de conştienţă sau ameţeală. Însă organismul nu încearcă să-ţi joace nici o festă. De fapt, corpul experimentează starea de oboseală/ameţeală pentru a-ţi transmite că, cel mai important organ, creierul, are nevoie de odihnă. Iar odihna este cea mai bună modalitatea de a trata comoţia. Iar comoţia nu interferează cu abilitatea ta de a dormi şi de a te trezi. Dacă o persoană care a suferit o comoţie încearcă să doarmă însă nu este lăsată de cei din jur, de fapt aceştia nu fac decât să înrăutăţească lucrurile.
Citeşte continuare pe sfatulparintilor.ro.