UPDATE: Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, joi, după depunerea moţiunii de cenzură, că PSD are peste 233 de voturi pentru acest demers, iar citirea şi votarea moţiunii nu va fi întârziată foarte mult. Simonis a uitat titlul moţiunii, precizând că s-a lucrat la mai multe variante.
„PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Moţiunea de cenzură are titlul «Guvernul Orban trebuie trimis…» Cum e? «Guvernul Orban privatizează democraţia», aşa cum privatizează sistemul de sănătate. Îmi cer scuze, lucram la mai multe titluri”, a spus, joi, Alfred Simonis, după depunerea moţiunii de cenzură.
Întrebat pe câte voturi se bazează, Simonis a spus: „Realitatea o vom vedea la vot. Calculele noastre arată că avem peste 233 de voturi în acest moment. Am încredere că până la începerea dezbaterilor şi până la votul pe moţiunea decenzură vom depăşi acest număr lejer”.
De asemenea, întrebat dacă vor exista absenţe din partea parlamentarilor PSD la votul moţiunii, Simonis a precizat: „Nu există până în acest moment care să nu poată veni sau care şi-au manifestat indenţia de a nu vota moţiunea de cenzură. (…) Nu se va întârzia foarte mult, trebuie să începem activitatea la Parlament şi să găsim o dată potrivită să demitem acest Guvern toxic pentru România”.
UPDATE: Moţiunea de cenzură depusă de PSD va fi prezentată în plenul Parlamentului luni, de la ora 14,00, au decis Birourile permanente reunite.
Data dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilită într-o nouă şedinţă a Birourilor permanente.
UPDATE: Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost depusă la Parlament, fiind semnată de 208 parlamentari. tru ca moțiunea de cenzură să treacă și Guvernul să fie demis sunt necesare voturile a 233 de senatori și deputați.
Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Citeşte şi: Ludovic Orban, despre asumarea pe legea electorală: „Dacă CCR decide că e neconstituţională, atunci dăm OUG”
Preşedinele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condiţiile în care în prezent lipsesc cinci-şase voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. „Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, afirmă Ciolacu, citat de news.ro.
„În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedem adevăratul recensământ după ziua luni când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de aflierea către un grup parlamentar. Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.
El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susţin moţiunea.
Întrebat câţi parlamentari şi-au exprimat dorinţa să vină la PSD, el a replicat: „Încă mai negociem câţi mai vin”.
„Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, a susţinut Ciolacu.
El a susţinut că PMP, ALDE sau minorităţile nu vor vota o moţiune de cenzură, pentru că „au o teamă de anticipate”, întrucât „la anticipate ALDE şi PMP ar dispărea din reprezentarea parlamentară”.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.