„Urmare a informaţiilor date publicităţii de către Ministerul Afacerilor Externe şi a materialelor publicate în mass-media naţională, referitoare la incidentele petrecute pe teritoriul Algeriei, care au generat decesul a doi cetăţeni români, în conformitate cu prevederile art. 5 Cod penal, care instituie principiul realităţii legii penale, la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost constituit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni prev. de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată într-un comunicat de presă de marşi al DIICOT.
Sursa citată a precizat că procurorii DIICOT vor efectua activităţi specifice şi vor colabora cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu responsabilităţi în domeniu, urmând să dispună măsurile legale în această cauză.
Ministrul de Externe Titus Corlăţean a fost convocat, marţi , în faţa comisiilor reunite de Politică Externă din Senat şi Camera Deputaţilor, reprezentate de Petru Filip şi Laszlo Borbely, pentru a da explicaţii cu privire la criza cetăţenilor români luaţi ostatici de teroriştii algerieni la complexul de exploatare a gazelor lor din In Amenas.
După audieri, comisiile au ajuns la concluzia că MAE român şi-a făcut datoria în gestionarea crizei ostaticilor români din Algeria, de la complexul de exploatare a gazelor din In Amenas
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat. Trupurile neînsufleţite ale celor doi români ucişi în Algeria au fost aduse în ţară. Ei vor fi înmormântaţi miercuri.
O celulă jihadistă a grupării teroriste Al-Qaida a atacat săptămâna trecută complexul de exploatare a gazelor naturale de la In Amena. Armata algeriană a lansat, joi după-amiază, un asalt asupra complexului unde fuseseră luaţi ostatici. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, 37 de ostatici de diferite naţionalităţi, din opt ţări, au fost ucişti de atacatorii islamişti, între care şi doi români.