Iniţiatorii petiției naționale „STOP fumatului în locuri publice închise!” spun că numărul semnatarilor s-a triplat, ajungându-se la 3.000 de semnături în ultimele două zile.
„Noi am pornit pe Facebook petiția în februarie 2015. După tragedie, numărul semnăturilor s-a triplat. Înainte aveam un pic peste 1.000, acum sunt spre 3.000”, a explicat Robert Paskuj, explicâd că a pornit acest demers pornind de la observația medicilor, conform căreia fumatul este nociv atât pentru persoanele fumătoare, cât și pentru cele din jur.
O altă petiţie pentru interzicerea fumatului în localuri a strâns în două zile peste 15.000 de semnături. Iniţiatorii cer Guvernului „votarea în regim de urgenţă a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun” şi adoptarea unei legi prin care să se interzică total fumatul în localuri, cluburi, baruri şi restaurante, „în aşa fel încât să între in vigoare la data de 1 ian 2016, masură care să permita instalarea detectoarelor de fum şi evitarea altor evenimente similare”
Propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice, a fost votata în martie 2015 în plenul Senatului, legea aflâdu-se la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
În forma adoptată de Senat, se prevede că se intezice fumatul în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de invătământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.
O parte din țările care au modificat legislația în acest sens : Belgia (interzis total) , Estonia (total), Finlanda (total), Germania (interzis, cu excepţii) , Grecia (cu excepţii) , Irlanda (total), Italia (cu excepţii) , Lituania (total) , Norvegia (total), Olanda (total), Spania (cu excepţii), Suedia (total), UK (total), Statele Unite ale Americii (total).