Mişcarea Don’t Pay speră să adune un milion de susținători care își vor anula în masă plățile prin debit direct către companiile energetice pe 1 octombrie. De la jumătatea lunii iunie, a atras peste 130.000 de susținători, în toată Marea Britanie.
Don’t Pay este unul dintre numeroasele proteste împotriva creșterii costului vieții în Marea Britanie. Avocații, conductorii de tren și lucrătorii poștali fac grevă pentru creşterea salariilor, în timp de campania mai largă susținută de sindicate, „Enough is Enough” cere şi ea salarii mai echitabile, facturi mai mici la energie, locuințe mai bune și taxe mai mari pentru cei bogați.
Mișcarea, care prezintă unele asemănări cu protestul ″Can’t Pay, Won’t Pay″ din anii ’80, de când premierul conservator de atunci, Margaret Thatcher, a încercat fără succes să schimbe sistemul britanic de impozitare locală, a fost caracterizată de Guvernul de la Londra ca ″iresponsabilă″ și a atras avertismente potrivit cărora riscă să deterioreze scorurile de credit și să aducă facturi chiar mai mari.
Cu câteva săptămâni înainte de recentul anunț oficial privind majorarea prețurilor plafonate la energie și gaze la un nivel echivalent cu o factură medie anuală casnică de 3.549 de lire sterline de la 1 octombrie, activistul pentru drepturile consumatorilor Martin Lewis a avertizat că boicoturile și grevele consumatorilor ar putea căpăta avânt dacă Guvernul nu va oferi ajutoare mai consistente gospodăriilor britanice, scrie Financial Times.
În luna mai, Guvernul a anunțat un pachet de măsuri în acest sens de 15 miliarde de lire sterline, care include un discount de 400 de lire sterline acordat pe toat facturile, bazat însă pe un plafon de factură medie anuală de 1.971 lire. Plafonul sare însă la 3.549 de lire din octombrie, iar Rishi Sunak și Liz Truss, cei doi candidați conservatori la postul de premier, nu au anunțat până în prezent decât măsuri limitate pentru rezolvarea crizei. Cei de la ″Don’t Pay″ spun că scopul campaniei nu este acela ca nimeni să nu-și mai plătească niciodată facturile, ci de a pune presiune pe autorități și pe industria energetică.
Citeşte şi Guvernul a redus plafonul compensat la energie electrică. Cât plătești dacă treci de 255 kwh pe lună