Specialiştii Institutului pentru Studiul Războiului arată că, pe termen scurt, mobilizarea parţială dictată de Putin nu are potenţialul de a întoarce soarta luptelor pe care forţele armate ucrainene le poartă, cu succes, pentru recuperarea teritoriilor ocupate până acum de ruşi.
Ordinul dat de Putin de a mobiliza rezerviștii din Rusia, adică persoanele care și-au încheiat serviciul militar, nu va genera o putere de luptă semnificativă timp de câteva luni.
Ar putea fi suficient pentru a susține nivelurile actuale ale efectivelor militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor suferite de Moscova pe câmpul de luptă, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.
Mobilizarea va avea loc în etape, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, excluzând probabil orice aflux brusc de forțe rusești care ar putea schimba dramatic cursul războiului.
Astfel, mobilizarea parțială a Rusiei nu va împierdica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat în timpul iernii.
Declarațiile făcute de Putin și Șoigu privind mobilizarea rezerviștilor, nu și a studenților, spre exemplu, vin în scopul de a liniști populația în privința unei eventuale mobilizări generale.
Momentan nu este clar câți rezerviști mai are Rusia pentru că serviciile occidentale de informații spuneau în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începutul invaziei, că au fost mobilizați „zeci de mii de rezerviști”, în timp ce oficiali militari ucraineni precizau în iunie 2022 că Moscova a angajat 80.000 de rezerviști.
De aceea este foarte probabil ca noile forțe atrase din rezervă să fie slab pregătite pentru luptă.
Șoigu a declarat că vrea să cheme sub arme militari cu „experiență de luptă”, însă foarte puțini rezerviști o au.
Informațiile sunt contradictorii în ceea ce privește nivelul de pregătire pe care îl vor primi rezerviștii chemați la mobilizare parțială.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a descris un proces de pregătire care îi va familiariza din nou pe rezerviștii mobilizați cu operațiunile la nivel de echipaj, echipă, detașament și apoi pluton, înainte de a-i trimite la război.
Iar acest proces ar trebui să dureze săptămâni, dacă nu chiar luni de zile.
Șeful Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, ar fi declarat că rezerviștii mobilizați se vor antrena timp de peste o lună înainte de a fi desfășurați pe frontul din Ucraina.
Pe de altă parte, un comisariat militar din regiunea Kursk ar fi anunțat că rezerviștii sub 30 de ani vor fi desfășurați imediat, fără pregătire suplimentară.
ISW a sesizat că în timpul discursului către națiune de miercuri, Putin s-a referit la zonele din Ucraina anexate de Rusia, mobilizarea parțială și un posibil război nuclear, dar mai degrabă ca subiecte separate și a făcut tot posibilul să nu facă o legătură în mod explicit între cele trei teme.
În ceea ce privește declarațiile lui Putin privind presupusele amenințări occidetale cu arme nucleare împotriva Rusiei și un răspuns pe măsură din partea Moscovei, ISW apreciază că acestea pot fi interpretate ca făcând referire la regiunile din Ucraina pe care Rusia vrea să le anexeze prin referendumuri ilegitime.
Citeşte şi: Război în Ucraina, ameninţări fără precedent la adresa ruşilor: „E timpul să muriţi!”