Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări, „desertul samurailor moderni” cucereşte de la prima îmbucătură

Specialitate japoneză, mochi este un produs de patiserie cu textură elastică, pe care japonezii îl consumă în mod tradițional în timpul ceremoniei ceaiului.
Alina Costache
04 mart. 2023, 07:42
Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări,

Mochi mai este cunoscut şi sub denumirea „desertul samurailor moderni”. În mod natural, produsul nu conţine gluten. Este un preparat pe bază de orez lipicios (shiratamako), zahăr, apă şi amidon! Pentru că nu conţine grăsime, este mult mai puțin caloric decât o un produs de patiserie clasic.

Orezul este transformat într-o pastă, apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului. Acest preparat are la interior pastă dulce de fasole roșie.

Citeste si Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria

Ingrediente necesare pentru mochi

  • 80 g de shiratamako (se vinde în magazinele alimentare japoneze sau pe internet)
  • 70 g zahăr alb
  • 160 ml apă
  • amidon de porumb

Mod de preparare a aluatului mochi

Într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde, amestecă shiratamako cu zahărul. Continuă să amesteci adăugând treptat apă până la omogenizare.

Acoperă vasul cu folie alimentară pentru a preveni evaporarea apoi pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 1.30 minute la 850 wați.

Îndepărtează folia și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul va începe să devină lipicios. Acoperă din nou cu folie alimentară şi pune vasul din nou în cuptorul cu microunde tot pentru un minut şi jumătate şi tot la 850 wati. Scoate vasul şi amestecă aluatul cu spatula, apoi introdu-l pentru a treia oară la microunde, dar de data asta pentru doar 30 de secunde!

Presară amidon peste o suprafață de lucru şi aşază aluatul. Întoarce aluatul pe toate părţile pentru a fi acoperit de amidon peste tot. Lasă la rece timp de cincisprezece minute înainte de a le umple cu umplutura dorită. Atenţie! Dacă optezi pentru umplutura de fasole roşie, pasta nu trebuie lăsată la răcit, ci trebuie să fie fierbinte.

Citeste si Tort Medovik, desertul regal care a cucerit întreaga lume. Secretul unui tort irezistibil, cu aspect unic şi gust inegalabil

Umplutura mochi

Datorită aromei neutre a pastei, orice aromă se potriveşte pentru umplutură. În Japonia, cea mai populară reţetă este mochi cu pastă de fasole roşie, dar se pot folosi, de asemenea, arome de alune, de ciocolată sau chiar de matcha pentru un desert 100% japonez.

Pentru o notă de prospețime, poţi introduce şi bucăți de fructe în mochi. Duoul căpșuni-ciocolată este absolut delicios. Nu uita nici de deliciosul mochi congelat, cu o linguriță de înghețată în mijloc.

  • Umplutura din pastă de fasole roşie

Pentru pasta de fasole anko ai nevoie de: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră. Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce.

Revino la pasta de mochi deja preparată şi porţioneaz-o în 12 biluţe. Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta în jurul umpluturii de fasole şi apoi nivelează să obții o bilă.

Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.

  • Umplutură cu ciocolată

Pentru ganache ai nevoie de:

  • 280 grame de frișcă lichidă
  • 200 grame de ciocolată neagră de 60-70%

Rupe ciocolata în bucăți și topește-o la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.

Decupează din aluatul de mochi răcit forme circulare. Poți sa folosești un pahar. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care să permită lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă. Repetă procesul până umpli toate bucățile de mochi.

Citeste si Prăjitură rapidă cu portocale fără zahăr şi fără coacere. Desertul irezistibil, cu blat pufos şi gust inegalabil, care nu îngraşă

  • Mochi cu îngheţată

Tot ce trebuie să faci în acest caz este să umpli cu orice îngheţată din congelator aluatul de mochi. Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așeză-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.

După ce aluatul de mochi s-a răcit suficient, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar. Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în mijloc o bilă de înghețată. Uneşte marginile cercului de aluat, astfel încât să formezi o bilă.

Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Bancnotele pe care nu trebuie să le folosești. Riști să ai probleme
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc în stare critică din cauza unei duble pneumonii, internat la Roma
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!