Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări, „desertul samurailor moderni” cucereşte de la prima îmbucătură

Specialitate japoneză, mochi este un produs de patiserie cu textură elastică, pe care japonezii îl consumă în mod tradițional în timpul ceremoniei ceaiului.
Alina Costache
04 mart. 2023, 07:42
Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări,

Mochi mai este cunoscut şi sub denumirea „desertul samurailor moderni”. În mod natural, produsul nu conţine gluten. Este un preparat pe bază de orez lipicios (shiratamako), zahăr, apă şi amidon! Pentru că nu conţine grăsime, este mult mai puțin caloric decât o un produs de patiserie clasic.

Orezul este transformat într-o pastă, apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului. Acest preparat are la interior pastă dulce de fasole roșie.

Citeste si Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria

Ingrediente necesare pentru mochi

  • 80 g de shiratamako (se vinde în magazinele alimentare japoneze sau pe internet)
  • 70 g zahăr alb
  • 160 ml apă
  • amidon de porumb

Mod de preparare a aluatului mochi

Într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde, amestecă shiratamako cu zahărul. Continuă să amesteci adăugând treptat apă până la omogenizare.

Acoperă vasul cu folie alimentară pentru a preveni evaporarea apoi pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 1.30 minute la 850 wați.

Îndepărtează folia și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul va începe să devină lipicios. Acoperă din nou cu folie alimentară şi pune vasul din nou în cuptorul cu microunde tot pentru un minut şi jumătate şi tot la 850 wati. Scoate vasul şi amestecă aluatul cu spatula, apoi introdu-l pentru a treia oară la microunde, dar de data asta pentru doar 30 de secunde!

Presară amidon peste o suprafață de lucru şi aşază aluatul. Întoarce aluatul pe toate părţile pentru a fi acoperit de amidon peste tot. Lasă la rece timp de cincisprezece minute înainte de a le umple cu umplutura dorită. Atenţie! Dacă optezi pentru umplutura de fasole roşie, pasta nu trebuie lăsată la răcit, ci trebuie să fie fierbinte.

Citeste si Tort Medovik, desertul regal care a cucerit întreaga lume. Secretul unui tort irezistibil, cu aspect unic şi gust inegalabil

Umplutura mochi

Datorită aromei neutre a pastei, orice aromă se potriveşte pentru umplutură. În Japonia, cea mai populară reţetă este mochi cu pastă de fasole roşie, dar se pot folosi, de asemenea, arome de alune, de ciocolată sau chiar de matcha pentru un desert 100% japonez.

Pentru o notă de prospețime, poţi introduce şi bucăți de fructe în mochi. Duoul căpșuni-ciocolată este absolut delicios. Nu uita nici de deliciosul mochi congelat, cu o linguriță de înghețată în mijloc.

  • Umplutura din pastă de fasole roşie

Pentru pasta de fasole anko ai nevoie de: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră. Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce.

Revino la pasta de mochi deja preparată şi porţioneaz-o în 12 biluţe. Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta în jurul umpluturii de fasole şi apoi nivelează să obții o bilă.

Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.

  • Umplutură cu ciocolată

Pentru ganache ai nevoie de:

  • 280 grame de frișcă lichidă
  • 200 grame de ciocolată neagră de 60-70%

Rupe ciocolata în bucăți și topește-o la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.

Decupează din aluatul de mochi răcit forme circulare. Poți sa folosești un pahar. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care să permită lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă. Repetă procesul până umpli toate bucățile de mochi.

Citeste si Prăjitură rapidă cu portocale fără zahăr şi fără coacere. Desertul irezistibil, cu blat pufos şi gust inegalabil, care nu îngraşă

  • Mochi cu îngheţată

Tot ce trebuie să faci în acest caz este să umpli cu orice îngheţată din congelator aluatul de mochi. Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așeză-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.

După ce aluatul de mochi s-a răcit suficient, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar. Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în mijloc o bilă de înghețată. Uneşte marginile cercului de aluat, astfel încât să formezi o bilă.

Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Alimentele ieftine care țin de foame. Pot fi introduse în meniu chiar și în zile de Post. Nu costă mult și te scapă de orice problemă
Capital.ro
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Încălțămintea din piele are un secret. Metodă simplă pentru curățare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care iau 1.800 lei în plus la pensie în decembrie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia, anunț ISTORIC despre pace în Ucraina. Mesaj pentru Trump: Nu se va întâmpla niciodată
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Germania intensifică deportările cetățenilor ruși care evită mobilizarea militară
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei