Mochi mai este cunoscut şi sub denumirea „desertul samurailor moderni”. În mod natural, produsul nu conţine gluten. Este un preparat pe bază de orez lipicios (shiratamako), zahăr, apă şi amidon! Pentru că nu conţine grăsime, este mult mai puțin caloric decât o un produs de patiserie clasic.
Orezul este transformat într-o pastă, apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului. Acest preparat are la interior pastă dulce de fasole roșie.
Citeste si Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria
Într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde, amestecă shiratamako cu zahărul. Continuă să amesteci adăugând treptat apă până la omogenizare.
Acoperă vasul cu folie alimentară pentru a preveni evaporarea apoi pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 1.30 minute la 850 wați.
Îndepărtează folia și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul va începe să devină lipicios. Acoperă din nou cu folie alimentară şi pune vasul din nou în cuptorul cu microunde tot pentru un minut şi jumătate şi tot la 850 wati. Scoate vasul şi amestecă aluatul cu spatula, apoi introdu-l pentru a treia oară la microunde, dar de data asta pentru doar 30 de secunde!
Presară amidon peste o suprafață de lucru şi aşază aluatul. Întoarce aluatul pe toate părţile pentru a fi acoperit de amidon peste tot. Lasă la rece timp de cincisprezece minute înainte de a le umple cu umplutura dorită. Atenţie! Dacă optezi pentru umplutura de fasole roşie, pasta nu trebuie lăsată la răcit, ci trebuie să fie fierbinte.
Datorită aromei neutre a pastei, orice aromă se potriveşte pentru umplutură. În Japonia, cea mai populară reţetă este mochi cu pastă de fasole roşie, dar se pot folosi, de asemenea, arome de alune, de ciocolată sau chiar de matcha pentru un desert 100% japonez.
Pentru o notă de prospețime, poţi introduce şi bucăți de fructe în mochi. Duoul căpșuni-ciocolată este absolut delicios. Nu uita nici de deliciosul mochi congelat, cu o linguriță de înghețată în mijloc.
Pentru pasta de fasole anko ai nevoie de: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră. Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce.
Revino la pasta de mochi deja preparată şi porţioneaz-o în 12 biluţe. Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta în jurul umpluturii de fasole şi apoi nivelează să obții o bilă.
Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.
Pentru ganache ai nevoie de:
Rupe ciocolata în bucăți și topește-o la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.
Decupează din aluatul de mochi răcit forme circulare. Poți sa folosești un pahar. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care să permită lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă. Repetă procesul până umpli toate bucățile de mochi.
Tot ce trebuie să faci în acest caz este să umpli cu orice îngheţată din congelator aluatul de mochi. Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așeză-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.
După ce aluatul de mochi s-a răcit suficient, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar. Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în mijloc o bilă de înghețată. Uneşte marginile cercului de aluat, astfel încât să formezi o bilă.
Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore.