Model de pomelnic. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât şi cei răposaţi, în schimb, la alte tipuri de slujbe trebuie aduse pomelnice fie doar pentru vii, cum ar fi la Taina Sfântului Masclu sau la slujba Acatistului, fie doar pentru morţi – la slujba Parastasului.
În pomelnic se trec doar numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. De asemenea, numai nume de oameni se trec în pomelnic, nu şi de animale de companie.
Cei vii trebuie grupaţi împreună, la fel cei răposaţi, menţionându-se deasupra fiecărui grup: vii sau adormiţi.
Atunci când se întocmeşte un pomelnic, numele trebuie trecute într-o anumită ordine, respectându-se relațiile și legăturile familiale.
În ceea ce priveşte pomelnicul pentru cei vii, primul nume notat ar trebui să fie al preotului care a oficiat botezul persoanei sau a participat la evenimente importante din viața sa spirituală. Urmează numele preotului care a celebrat cununia religioasă, dacă este cazul. Apoi, sunt trecuți nașii de botez, nașii de cununie, dacă există, apoi părinții, frații și surorile, socrii, cumnații, soțul/soția, copiii, finii, bunicii, unchii, verișorii și prietenii.
Pomelnicul este recomandat să înceapă cu numele membrilor de sex masculin și apoi să fie continuat cu cei de sex feminin. Este bine, de asemenea, să fie menționate eventualele probleme de sănătate sau necazuri ale persoanelor respective (bolnavi, necăsătoriţi, stăpâniţi de patima beţiei etc), pentru ca preotul să-şi adapteze rugăciunea pentru fiecare persoană aflată în pomelnic, scrie bzi.ro.
Există câteva categorii de persoane ale căror nume nu trebuie să se regăsească niciodată pe un pomelnic pentru a fi pomenite la Sfânta Liturghie: cei de altă religie, sinucigaşii, copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi. În schimb, există rugăciuni speciale pentru aceştia.
„Există o slujbă a Bisericii unde se impune o exigenţă aparte în privinţa celor care sunt pomeniţi: este vorba de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Întrucât în cadrul Sfintei Liturghii sunt chemaţi la împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos numai cei care mărturisesc aceeaşi credinţă şi sunt într-o stare duhovnicească corespunzătoare (într-o stare de pocăinţă), nu pot fi trecuţi în pomelnic cei de altă credinţă (heterodocşi sau adepţi ai altor religii), vrăjitorii, descântătorii sau cei care sunt cunoscuţi ca trăind, persistând, în păcate grave (ucidere, adulter etc.).
În cazul celor adormiţi, nu pot fi trecuţi în pomelnic cei care s-au sinucis pentru că, omorându-se, au refuzat darul vieţii primit de la Dumnezeu şi L-au refuzat pe Dumnezeu. Sfântul Nicodim Aghioritul numeşte sinuciderea treapta a douăsprezecea şi ultimă a păcatului. Nu pot fi trecuţi în pomelnic nici copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi„, spune părintele Bogdan Dedu, preot slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iaşi, potrivit doxologia.ro