Marcel Ciolacu a promis o aderare completă a țării noastre la Spațiul Schengen până la finalul acestui an, dar și intrarea în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în anul 2026.
Premierul României a spus că modelul de politică externă pe care-l va adopta va fi, în principal, bazat pe 3 piloni: predictibilitate, eficiență și curaj, care vor ajuta România să intre în rândul statelor dezvoltate, cu tot ceea ce presupune acest lucru: investiții, dezvoltare, creștere a nivelului de trai.
„Pentru modernizarea statului român și pentru creșterea nivelului de trai avem nevoie de reforme și digitalizare. Fără reforme și digitalizare nu vom putea reduce cheltuielile statului. Și mă refer la cheltuielile nejustificate, de funcționare ale administrației centrale și locale.
In același timp, un stat român puternic înseamnă să avem securitate energetică. Și, pentru asta, trebuie să continuăm dezvoltarea sistemului energetic. Cu gazul din Marea Neagră și cu energie verde putem face din această țară o forță economică, nu doar regională, ci un mare jucător economic european! Vreau însă ca toate aceste lucruri să se întâmple cu protejarea mediului și a spațiilor verzi.
Este nevoie de un consens la nivelul societății care să ne permită să ne dezvoltăm, dar fără a pune în pericol mediul înconjurător. Am spus la început că planul pentru România, pe care îl propun românilor, prevede investiții de peste 155 miliarde de euro. Însă, deși par mulți, acești bani nu sunt suficienți! Ne trebuie, în egală măsură, alte zeci de miliarde din investiții străine.
De aceea, îmi propun o politică externă cu totul diferită de cea de până acum, bazată pe consens național și pe trei piloni: predictibilitate, eficiență și curaj.
Ca președinte al României, voi pune interesele economice pe primul loc în relațiile externe. În deplasări, voi merge cu o aeronavă cât mai mare pentru delegații economice puternice. Vreau să fiu alături de șefii celor mai importante companii românești. Așa cum fac toți liderii statelor dezvoltate!
Un punct esențial va fi extinderea parteneriatului strategic cu Statele Unite astfel încât să aducem marele capital american în economie, dar și pentru a moderniza armata și a dezvolta industria locală de armament. Vom continua să fim un partener de încredere în cadrul Uniunii Europene. Dar este obligatoriu să ne asigurăm că vocea României este auzită și respectată, atunci când se iau decizii importante.
Am obținut deja o mare victorie pentru România la Bruxelles. Pentru prima dată de la aderare, România are un vicepreședinte al Comisiei Europene. Am demonstrat că se poate, atunci când acționezi strategic și ai un plan.
Și vă spun acum: până la sfârșitul anului, vom avea o aderare completă la Schengen. Am îndeplinit condițiile tehnice pentru a călători, de anul viitor, fără vize în Statele Unite. Iar în 2026, România va intra în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Ceea ce ne va pune în rândul statelor dezvoltate. Cu tot ceea ce implică acest lucru – investiții, dezvoltare, creștere a nivelului de trai!”, a declarat Ciolacu.