Yanis Varoufakis, cel care a fost acuzat de Germania că a provocat falimentul Greciei, susţine acum că modelul economic promovat de Berlin, cu gaze cumpărate ieftin și salarii ținute cât mai jos, a eșuat lamentabil, iar țara se îndreaptă spre un colaps similar cu al Greciei.
„Nu este niciodată ușor să te trezești că modelul de afaceri al țării tale a eşuat. Este greu să recunoști ceea ce este evident: că liderii tăi politici fie au fost înșelați, fie te-au mințit atunci când te-au asigurat timp de decenii că standardele tale de trai câștigate cu greu sunt în siguranță. Că viitorul tău imediat se bazează acum pe bunătatea străinilor hotărâți să te zdrobească. Că Uniunea Europeană, în care v-ați pus încrederea, s-a angajat într-un exercițiu permanent de ascundere. Că partenerii tăi din UE, la care apelezi acum pentru ajutor, să te privească ca pe un răufăcător a cărui apariție este de mult așteptată. Că elitele economice din țara ta și dincolo de ea caută modalități noi de a se asigura că țara ta rămâne blocată. Că trebuie să îndurați schimbări masive și dureroase pentru a vă asigura că nimic nu se schimbă”, îşi începe Varoufakis editorialul din Project Syndicate.
„Grecii cunosc acest sentiment. L-am experimentat până în măduva oaselor la începutul lui 2010. Astăzi, germanii sunt cei care se confruntă cu un zid de condescendență, antipatie și chiar batjocură. Oricât de ironic ar părea, niciun european nu este mai bine plasat decât grecii pentru a înțelege că germanii merită mai bine; că situația lor actuală este rezultatul eșecului nostru colectiv, european; și că nimeni – mai puțin grecii îndelung răbdători, italienii din sud, spaniolii și portughezii („pigs” porcii, așa cum am fost numiți cândva) – nu beneficiază de schadenfreude. Modelul economic al Germaniei s-a bazat pe salarii mici, benzină ieftină din Rusia și excelență în inginerie mecanică medie, în special în fabricarea de mașini cu motoare cu ardere internă„, mai scrie Varoufakis.
„Germanii încep însă, încet- încet, să conștientizeze că modelului lor economic dispare și că elitele lor i-au păcălit timp de decenii: excedentele fiscale nu au reprezentat prudență în acțiune, ci mai degrabă un eșec monumental. Pentru că pe parcursul anilor lungi cu dobânzi ultra-scăzute ar fi trebuit să investească în producție de energie curată, în infrastructură critică și în tehnologiile viitorului”, mai spune fostul ministru. „Astăzi, odată cu sfârșitul gazului ieftin și cu declanșarea noului război rece al Americii cu China, modelul german este terminat„, concluzionează el.