Moderna a anunţat vineri că intenţionează să dezvolte o doză de rapel pentru noua variantă africană de COVID – Omicron, depistată în Africa de Sud şi considerată „îngrijorătoare” de OMS.
„Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a declarat compania americană într-un comunicat, citat de news.ro.
Acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru care vizează rapelul specific pentru variantele îngrijorătoare, conform Moderna.
„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze pentru variantele Delta şi Beta”, a precizat laboratorul, subliniind că a „demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.
„De la început, am spus că pentru combaterea pandemiei a fost imperativ să fim proactivi la revoluţia virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.
„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de mai multe zile ne mişcăm cât mai repede pentru a realiza strategia cu scopul de a lupta contra acestei variante”, a adăugat el.
Anterior, şi reprezentanţii BioNTech, partenerii celor de la Pfizer, împreunp cu care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, au anunţat că studiază noua variantă şi aşteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiului care vor permite să determine dacă este capabilă să scape de protecţia vaccinală.
Între timp, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”.
„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC.
Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.
„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta.
Până acum, tulpina africană de COVID – Omicron ,a fost depistată, în afară de Africa de Sud, în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia.