Autorii cercetării au explicat de ce Moderna recomandă a treia doză de vaccin. E vorba despre un preparat experimental conceput special care alături de vaccinul deja folosit de companie ar putea fi folosit pentru a combate versiunea sud-africană de COVID.
Rezultatele preliminare din a doua fază a studiilor au arătat că o doză unică de vaccin sau o doză de vaccin experimental împotriva coronavirusului, administrată din nou celor deja vaccinați, a crescut anticorpii pentru cele două tulpini de coronavirus – sud-african și brazilian. Din acest motiv, Moderna ia în calcul combinarea noului vaccin cu serul deja autorizat, conform Reuters.
Mai mult, Stephane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat joi că se aşteaptă să apară mai multe tulpini de Covid-19 în lunile următoare, pe măsură ce emisfera sudică intră în anotimpurile de toamnă şi iarnă, arată CNBC.
„Noi tulpini îngrijorătoare continuă să apare în lume. Credem că în următoarele şase luni, pe măsură ce emisfera sudică intră în toamnă şi iarnă, ar putea apăra noi variante”, a explicat Bancel.
Citeşte şi: Moderna pregăteşte o a treia doză de vaccin pentru toamnă
Emisfera sudică include Africa, Australia, mare parte din America de Sud şi unele zone din Asia.
„Considerăm că e nevoie de doze suplimentare (pentru creşterea imunităţii) deoarece virusul nu va dispărea”, a afirmat directorul Moderna.
La studii au participat 40 de persoane care au primit două doze ale vaccinului Moderna. Se remarcă faptul că, după introducerea celei de-a treia doze a unuia dintre vaccinuri, toți participanții au înregistrat o creștere a anticorpilor împotriva coronavirusului și la cele variante menționate. Dezvoltatorii raportează că vaccinul, dezvoltat special împotriva tulpinii din Africa de Sud, s-a dovedit a fi mai eficient decât cel obișnuit.
Reprezentanţii Moderna au explicat că doza suplimentară a fost tolerată de voluntarii care au participat la studiu, fiind înregistrate efecte secundare similare cu cele semnalate după administrarea celei de-a doua doze a serului.
Încă din luna martie, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351.
Abordarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente de a autoriza vaccinuri modificate pentru Covid-19 este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.
Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 6 Mai. Record de vaccinări: Peste 100.000 de persoane s-au imunizat în ultimele 24 de ore