Modernizarea sistemelor Elcen şi RADET necesită investiţii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane de euro

Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiții de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față, sunt necesari 800 de milioane de euro, a estimat, miercuri, Sorin Chiriță, administrator special RADET București.
Iulian Tudor
01 mart. 2017, 09:59
Modernizarea sistemelor Elcen şi RADET necesită investiţii de 1 miliard de euro, respectiv 800 milioane de euro

„Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București, ieri, își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții. Ca o sumă a investițiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termică și co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane — un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față. Mai punem 20 — 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare și aici am exclus proiectul POIM pentru stația de tratare termică a deșeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare și noua societate energetică asta va face — va gestiona și această stație. Prin noua societatea energetică nu e decât ceva complementar față de ceea ce produce ELCEN și RADET”, a menționat Chiriță, potrivit Agerpres.

Potrivit reprezentantului RADET, în România nu se poate vorbi despre energie electrică fără energie termică în sistem centralizat.

„Dacă este să vorbim despre ce ne-am propus prin această strategie, nu spun decât că ne dorim să avem un oraș verde care să ofere tot confortul cetățenilor. Planul de Mobilitate și Strategia Energetică a Capitalei au drept scop scăderea poluării în București. Nu putem vorbi despre energie electrică fără energie termică în regim centralizat. Nu putem vorbi despre independență energetică și de un oraș verde fără un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Împreună cu Strategia de termoficare a Bucureștiului, care se află deja în dezbatere publică începând de astăzi, ne-am gândit la o strategie de identificare a zonelor unitare, un proiect măreț. Trebuie să ne gândim spre ce ne îndreptăm, dacă spre un oraș în care să avem la fiecare apartament câte o centrală sau spre un oraș în care în fiecare apartament să existe un aparat atârnat de bloc? Orașele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decât încălzire centralizată. Rețeaua de gaze care să alimenteze fiecare locuință este imposibil de realizat. Dacă s-ar face asta, atunci orașul va arăta precum Beirutul în perioada războiului. Nu vedem energia electrică decât în sistem centralizat”, a explicat Sorin Chiriță.

Acesta a menționat că și valorificarea energetică a deșeurilor reprezintă o prioritate care trebuie să se bazeze pe principiul „Poluatorul plătește”.

„Noi, astăzi, nu valorificăm energetic deșeurile. Valorificarea energetică a deșeurilor va trebui să funcționeze pe principiul poluatorul plătește. Dacă nu se face colectare selectivă, atunci e normal să plătești mai mult. Dacă faci asta, atunci ar trebui să primești niște facilități. Ne-am propus să echilibrăm sistemul termic prin două noi stații de co-generare, în Colentina și Aviației. De asemenea, stația din Floreasca vrem să o transformăm în stație de co-generare. Astăzi, vorbim deja despre independența energetică a Municipiului București și despre reducerea costurilor cu energia electrică. Energia termică în co-generare este principalul obiectiv al nostru. Degeaba faci o stație de bio-gaz dacă nu o integrezi în sistemul centralizat. Practic, nu ai cui să o vinzi. Ne-am propus să facem CET-ul Casa Pieței Libere în co-generare de înaltă eficiență, iar doamna primar general a aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect”, a afirmat oficialul RADET.

Reprezentanți ai autorităților publice locale, ai instituțiilor de reglementare din domeniul energiei, dar și din companiile de profil participă, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat „Strategia Energetică a Capitalei”.

Temele abordate în cadrul evenimentului vizează eficiența energetică și alinierea la normele europene — priorități pentru Strategia Energetică a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori și operatori privați în domeniu și, nu în ultimul rând, nevoile și oportunitățile de finanțare pentru infrastructura și reabilitarea termică în București.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Vreme nebună la început de martie. Se încălzește, apoi revine iarna
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să o depună până pe 28 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Vladimir Putin: Rusia deschisă la negocieri de pace cu implicarea Europei
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar