Modernizarea Staţiunii Lacu Sărat din Brăila, blocată de disputa asupra dreptului de administrare

Modernizarea Staţiunii Lacu Sărat din Brăila, recunoscută în ţară şi peste hotare pentru proprietăţile curative ale nămolului sapropelic existent aici, este blocată de ani de zile. Infrastructura existentă se degradează pe zi ce trece din cauza disputei asupra dreptului de administrare a terenului pe care este amplasată staţiunea şi care este revendicat în instanţă de primăriile Chiscani şi Brăila.
Iulian Tudor
27 mai 2013, 07:16
Modernizarea Staţiunii Lacu Sărat din Brăila, blocată de disputa asupra dreptului de administrare

Primăria Chiscani, pe a cărei rază teritorială se află Lacu Sărat, susţine că staţiunea este în administrarea sa, în timp ce Primăria Brăila revendică dreptul de administrare a staţiunii pe motiv că ani de zile municipalitatea a investit în dezvoltarea obiectivelor existente aici, mărul discordiei fiind taxele şi impozitele care pot fi încasate, scrie Agerpres.

„Staţiunea Lacu Sărat şi fostul combinat de la Chiscani s-au ridicat în anii 80 din investiţiile municipalităţii. Cu ani în urmă, comuna Chiscani era localitate suburbană a Brăilei şi se bucura de un statut special. Primăria Chiscani spune încă că, atâta timp cât obiectivele sunt pe teritoriul ei, se consideră îndreptăţită să fie unicul colector de taxe şi impozite”, a declarat pentru Agerpres primarul de Brăila, Aurel Simionescu.

Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat, în urmă cu doi ani, un Plan de Urbanism Zonal care viza schimbarea radicală a staţiunii şi transformarea ei într-un obiectiv turistic de interes naţional, dar totul a rămas pe hârtie, imaginea staţiunii fiind tot cea din anii ’60 – ’70.

Procesul de modernizare a staţiunii ar fi putut începe încă din 2010, când Guvernul a alocat 570.000 lei special pentru aceste investiţii, dar banii au rămas blocaţi în Trezorerie din cauza procesului interminabil aflat pe rol între cele două primării.

„Cheltuim banii degeaba în procese, iar staţiunea rămâne în paragină. Dacă impozitele vor veni la Chiscani, tot ceea ce încasăm va fi investit exclusiv în dezvoltarea staţiunii. Impozitele se vor transforma în investiţii, pentru ca Lacu Sărat să devină o staţiune de talie europeană, aşa cum merită”, a declarat primarul comunei Chiscani, Ion Crăciun.

Consiliul Judeţean Brăila a lansat, în urmă cu un an, ideea asocierii cu primăriile Brăila şi Chiscani într-un proiect de modernizare a Staţiunii Lacu Sărat, deoarece Primăria Chiscani nu poate suporta un asemenea efort bugetar.

„Vrem să facem această asociere ca să putem să investim în staţiunea Lacu Sărat, un spaţiu care trebuie exploatat. Avem clădiri ale administraţiei vechi, unde nu s-au mai făcut investiţii de mult. Să nu uităm şi valoarea extraordinară pe care o are acel nămol”, a declarat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Primarul comunei Chiscani s-a declarat de acord cu această asociere cu Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila pentru modernizarea staţiunii, dar a spus că nu renunţă la procesul aflat pe rol, care va stabili administratorul staţiunii.

Potrivit şefului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila, Cristian Trufaş, în arhive există documente contradictorii, care oferă argumente atât pentru Primăria Chiscani, cât şi pentru Primăria Brăila, din cauza modului în care a fost gestionată situaţia proprietăţii în timpul regimului comunist.

Lacu Sărat, situat pe raza comunei brăilene Chiscani, are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar proprietăţile sale curative se păstrează şi pe timpul secetei, deoarece pe porţiunile de unde se retrage apa sărătura formează o crustă care protejează stratul de nămol.

Datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul ameliorează afecţiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toată ţara vin aici la tratament. Lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii.

Citeşte şi Băile minerale de la Telega, în pericol VIDEO

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România