Începutul anului 2023 vine cu o serie modificări fiscale majore!
Modificarea Codului fiscal prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, dar și noi reguli de taxare a jocurilor de noroc.
De la 1 ianuarie va crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%, iar microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat.
Începând cu 1 august se scumpesc țigările și băuturile alcoolice, cresc taxele pentru jocurile de noroc, se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor și se modifică taxarea contractelor part time.
Una dintre principalele modificări adoptate de Parlament vizează impozitele pe proprietate, iar noutatea ține de prorogarea termenului. Astfel, grila notarilor ar urma să se aplice din 2025, în loc de 2023, moment în care, probabil, vom avea o altă decizie, potrivit antena3.ro
De asemenea, consiliile locale vor putea acorda scutiri sau reduceri de impozit pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru îmbunătățire a performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice de colectare și tratare a apelor uzate provenite din consumul propriu.
O altă modificare importantă se referă la impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot, mașini și lozuri, cu o valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei. Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.
În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.
Mai mult, se introduce și obligația de acceptare de către persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite prin intermediul unui terminal POS. Aceasta se aplică începând cu trimestrul următor celui în care, în casările numerar din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 de lei în cazul în care, timp de 2 ani consecutiv, pragul menționat nu este depășit.
Entitățile desemnate nu mai obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau pre-plătite prin intermediul unui terminal POS sau al altor metode moderne de plată, dar pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată.
Guvernul estimează că noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat 1,2 miliarde lei în 2022 şi 10,5 miliarde de lei în anul 2023.