S-au înregistrat 75 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.
Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.
Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, prevede textul.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pentru că raportul privitor la el nu a fost pus pe site cu trei zile înainte de a fi dezbătut, aşa cum prevede Regulamentul, pentru a putea fi consultat de parlamentari. Propunerea a fost respinsă la vot, context în care ea a anunţat că PNL va contesta din nou la Curtea Constituţională acest proiect, după ce va fi adoptat de Parlament.
Senatul este prima Cameră sesizată pe acest proiect.