Întrebat cum i se pare ideea republicii parlamentare şi dacă mandatul preşedintelui trebuie să fie de cinci sau de patru ani, Traian Băsescu a răspuns: „Deja pentru mine nu mai are relevanţă orice modificare din Constituţie, mie nu mi se poate aplica noua Constituţie. Am văzut şi abordări naive legate de Constituţie, am văzut şi abordări serioase. Voi sta să le observ. Nu mă pot pronunţa pe soluţii”.
El a menţionat că românii au dat un mandat unei majorităţi de aproape 70%.
„Singurul lucru pe care trebuie să-l facă această majoritate: să nu scrie o Constituţie pentru o situaţie de moment, pentru că ea se schimbă. Au mai fost unii care s-au păcălit: şi-au scris mandatul de cinci ani crezând că îl scriu pentru ei. E bine să scrii Constituţia pentru ţară, nu pentru un partid sau pentru unul sau doi oameni, iar raportul MCV atenţionează de pe acum «atenţie, vorbiţi de revizuirea Constituţiei, atenţie la respectarea principiilor». Deci, mai mult de atât nu pot comenta despre revizuirea Constituţiei. Am comentat pentru că este în marja raportului, se fac referiri la revizuirea Constituţiei”, a adăugat preşedintele.
Întrebat care este opinia sa din perspectiva experienţei sale de şef de stat, Traian Băsescu a răspuns: „Experienţa mea de şef de stat îmi spune că mandatele ar trebui suprapuse, pentru că în România nu se va putea trece la preşedinte ales de Parlament. Poporul nu va accepta o asemenea soluţie. Ei vor să-şi aleagă preşedintele, ei îl aleg, ei îl scuipă pe urmă, dar e al lor. Bun, rău, e al lor şi nu vor accepta preşedinte făcut pe sforării prin Parlament. Vă aduceţi aminte cum se alegeau preşedinţii de consilii judeţene până la introducerea votului pentru ei? Se plăteau bani, se nu ştiu ce, ca să îi dea votul să iasă preşedinte. Nu vor accepta românii o asemenea procedură riscantă în România, dar cred că noua Constituţie trebuie să rezolve două lucruri fundamentale: să facă statul mai funcţional şi să ţină cont de referendumul din 2009, în care românii au votat pentru Parlament unicameral. Şi atât. Şi în rest să aibă în vedere principiile europene, eventual să consulte Comisia de la Veneţia”.
Şeful statului a arătat că raportul a fost „profund politizat” şi că „românii au putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar oficialii europeni nu”. „Cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli statele membrenu face decât să aibă o poziţie împotriva interesului naţional”, a avertizat Băsescu.