„Este o propunere corectă şi riscăm să decidem în sens neconstituţional o procedură care priveşte alte instituţii”, a explicat senatorul PSD Şerban Nicolae, cel care a propus eliminarea acestor texte de lege.
Este vorba de art. 30, alin. 6, 7 şi 8 din Legea CSM.
„Se instituie în Legea privind organizarea şi funcţionarea CSM obligaţii pentru alte persoane. Toate aceste chestiuni nu pot face obiectul organizării şi funcţionării CSM. Ni s-a atras atenţia din mai multe decizii ale Curţii Constituţionale că nu putem reglementa în legea de organizare şi funcţionare a unei instituţii obligaţii sau atribuţii pentru alte persoane. În aceste condiţii, textele adoptate la Camera Deputaţilor trebuie eliminate”, a adăugat senatorul PSD.
El a menţionat că, în fapt, apărarea independenţei, imparţialităţii sau integrităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor să rezumă la decizii ale CSM.
„Chestiunile legate de drepturile individuale, de dreptul de a sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului, organismul de presă care a difuzat ştirea sau informaţia, postul de radio sau de televiziune, site-ul de internet şamd sunt chestiuni care nu pot să fie reglementate prin Legea CSM, întrucât nu privesc atribuţii ale Consiliului”, a subliniat senatorul.
Şerban Nicolae a reformulat mai multe amendamente admise în comisia specială pentru acest proiect, iar plenul le-a aprobat.
O solicitare formulată de senatorul USR Florina Presadă vizând reformularea tuturor amendamentelor admise în comisia specială a fost respinsă de plen.
Dezbaterea propunerii legislative pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM va continua în şedinţa plenului de joi prin susţinerea amendamentelor respinse de către comisia specială.
În şedinţa de joi, plenul Senatului urmează să acorde vot final acestui act normativ.