Contexpert a analizat principalele modificări ale Codului Fiscal:
Profit reinvestit
Se elimina limitarea pana la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmand ca aceasta facilitate sa fie aplicata nelimitat.
Scutirea de impozit a profitului investit se va aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fara achizitia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, achizitia de patente, de drepturi de proprietate intelectuala asupra designului si a altor inovatii legate de acel program informatic. Practic, se va aplica si pentru licentele achizitionate, nu doar pentru programele informatice. Acum scutirea de impozit poate fi aplicata pentru echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice. Masura ar trebui sa stimuleze un proces mai rapid de implementare a tehnologiilor informatice.
Cheltuieli deductibile cu pregatirea profesionala
Cheltuielile cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor in cadrul invatamantului profesional si tehnic vor fi deductibile integral, atat la calculul impozitului pe profit, cat si al venitului net anual supus impozitului pe venit. Scopul este dezvoltarea sistemului de invatamant profesional si tehnic.
Microintreprinderile si optiunea pentru impozit pe profit
Se va reduce limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit. Microintreprinderile care au capital social de 25.000 euro si au optat pentru plata impozitui pe profit isi mentin statutul de platitor de impozit pe profit si dupa intrarea in vigoare a acestor prevederi, chiar daca nivelul capitalului se reduce pana la noua limita de 45.000 lei. Vor putea opta pentru impozitul pe profit si microintreprinderile existente, care au, sau isi majoreaza capitalul social pana la noua limita de 45.000 lei, similar persoanelor juridice romane nou infiintate.
Noi tipuri de venituri neimpozabile
Bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea, primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic, vor fi venituri neimpozabile.
Formulare eliminate pentru unele categorii de venituri
Platitorii de venituri cu retinere la sursa din salarii, drepturi de proprietate intelectuala, pensii, arendare, asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridical, nu vor mai depune in anul urmator formularul 205 pentru aceste categorii de venituri.
Scutire pentru zilieri
Remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri va fi exceptata de la plata contributiilor sociale obligatorii.
TVA: Dispare ROI, se suspenda 3 declaratii si se aplica regim special pentru agricultori
TVA pentru bunurile de capital se va ajusta anual, in cadrul perioadei de ajustare, pentru 1/5 sau 1/20 din taxa aferenta achizitiei, fabricarii, constructiei bunurilor respective. Masura a fost propusa de Minister ca urmare a deschiderii unei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana, deoarece ajustarea se face acum pentru intreaga durata ramasa din perioada de ajustare.
Se va introduce optional regimul special de TVA pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale, sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole.
Se vor abroga toate prevederile referitoare la Registrul Operatorilor Intracomunitari, codul de TVA al tuturor persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA fiind valid, in mod implicit, in VIES.
Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B şi 393) se va suspenda pana la 31 decembrie 2019. Detalii, pe capital.ro.