Ordonanța prevede ca, în cazul în care contribuția de asigurări sociale (CAS) calculată după noul mod de calcul (adică, din ianuarie 2018 încoace) este mai mare decât cea după vechiul mod de calcul (10,5% din 35% x 3.131 lei), cuantumul contribuției se plafonează.
Plafonarea este valabilă până la 30 iunie inclusiv pentru persoanele aflate în concediu medical, respectiv până la 30 septembrie, pentru persoanele aflate în concediu maternal.
„Pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente anului 2018 plătite înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru care cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestor indemnizații este mai mare decât nivelul prezăvut la alin. 1 și 2, angajatorul/plătitorul efectuează regularizarea acesteia prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept, până la 31 martie 2018”, mai scrie în OUG 8/2018.
CONCEDIU MEDICAL: Indemnizaţiile ar putea scădea, din nou, în iulie
Actul normativ mai prevede că, prin derogare de la prevederile în vigoare, „până la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor” este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Noua legislaţie fiscală le-a pus în dificultate pe unele dintre viitoarele mămici. Cele care au prestat activităţi liberale şi au plătit contribuţiile impuse de stat conform vechilor prevederi fiscale au fost înştiinţate că nu vor primi bani nici pentru concediul prenatal, nici pentru cel postnatal.
De asemenea, mii de angajaţi din educaţie au fost afectaţi de noua formulă de calcul a indemnizației acordate în timpul concediului medical. Potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajaţii din educaţie aflaţi în concediu medical au pierdut aproximativ 20% din venit, din cauza noii formule de calcul.