„Ordinal introduce conceptul de flexibilizarea a timpului de muncă pentru medici. Aceasta înseamnă că un medic poate să efectueze cele 30 sau 35 de ore de muncă săptămânale în mod diferențiat pe zile, în funcție de volumul activității”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, este introdusă obligativitatea ca, după efectuarea unei gărzi, medicii să beneficieze de 24 de ore de repaus. În felul acesta, se evită ca oboseala acumulată în timpul gărzilor să aibă o influență negativă asupra stării de sănătate a medicului și asupra calității îngrijirilor acordate pacienților.
Mai mult, orele petrecute de medici în gardă reprezintă vechime în muncă și în specialitate. În acest mod, activitatea în gardă este cuantificată în beneficiul medicilor care o efectuează. De asemenea, persoanele care ocupă funcţii de conducere în cadrul unităţilor sanitare au program de 8 ore zilnic.
Totodată, în ordin este menţionat faptul că „în unităţile sanitare publice cu paturi medicii care lucrează în secţiile sau compartimentele cu paturi asigură activitatea în cadrul timpului de muncă de 7 ore în medie pe zi, în program continuu sau divizat”, astfel:
Citeşte şi Sindicate: Revendicările privind gărzile medicilor, rezolvate doar parţial
a) pentru spitale clinice, universitare, institute şi centre medicale clinice, spitale de urgenţă, spitale judeţene, spitale de monospecialitate, spitale municipale, spitale orăşeneşti, centre medicale:
b) pentru spitale de boli cronice şi sanatorii:
„Noua formă a ordinului a rezultat în urma unui process laborios de consultare cu personalul medical și reprezentanții sindicatelor. Elaborarea acestui ordin este încă un semn al angajamentului Ministerului Sănătății față de sprijinirea personalului medical. De altfel, reglementarea timpului de muncă este una dintre acțiunile incluse de Ministerul Sănătății în Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020, lansat în cursul zilei de astăzi la Palatul Victoria”, este menţionat în comunicat.