Modificări la Codul Muncii: Salariul minim va fi stabilit pe sector de activitate

Cuantumul salariului minim va fi stabilit, prin contractul colectiv de muncă, pe sector de activitate, grup de unități sau unitate, potrivit celor mai recente negocieri de modificare a Codului Muncii dintre sindicate și patronate și confirmate de ambele părți. Noua formă a Codului Muncii nu va include însă prevederea, adoptată deja de Senat, conform căreia salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază mediu net.
Filip Stan
19 dec. 2016, 08:58
Modificări la Codul Muncii: Salariul minim va fi stabilit pe sector de activitate

Negocierea a pornit de la un articol care stabilește că prin contractele colective de muncă sunt stabilite niveluri minime de salarizare pe categorii de profesii, activități și cuantumul salariului minim pentru sectorul de activitate, grupul de unități sau unitate.

Sindicatele au arătat că enumerarea profesiilor și activităților la stabilirea salariului minim pe sector este în măsură să combată salarizarea injustă și chiar evaziunea fiscală. Patronatele au cerut însă eliminarea “funcțiilor” din prevedere, așa cum propuseseră sindicatele, argumentând că, astfel, negocierile pentru contractele colective de muncă ar putea dura la infinit, arată Profit.ro.

Pozițiile sindicatelor și patronatelor vor fi mediate la nivel politic.

Forma adoptată de Senat introducea în Codul Muncii următorul articol: “Cuantumul net al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază mediu net la nivel național comunicat de Institutul Național de Statistică, avut în vedere la fundamentarea bugetului de stat”.

Reprezentanții companiilor au arătat însă că, dincolo de determinarea prin cod a unui nivel de calcul al salariului minim, raportarea valoarii nete a acestui, adică după deducerea impozitului și a taxelor sociale datorate de salariat, la valoarea brută a salariului mediu pe țară nu ar fi fost corectă. Patronatele au mai argumentat că datele statistice la INS nu monitorizează “salariul de bază mediu net”, ci “câștigul salarial mediu net”, care include totalitatea veniturilor salariale, inclusiv sporuri.

O astfel de formulă, au susținut companiile, s-ar putea dovedi nefericită în anumite zone geografice sau sectoare economice, unde și în condițiile actuale este dificilă apariția unor noi investiții.

La rândul lor, sindicatele au arătat că introducerea unei formule de calcul nu ar mai fi fost necesară dacă Guvernul ar fi ajustat suma deductibilă înainte de impozitare în cazul salariului minim.

Sindicatele au acceptat în cele din urmă eliminarea prevederii, dar au solicitat ca în Codul Muncii să fie introdus în schimb articolul: “Salariații au dreptul la o salarizare suficientă care să le asigure lor, precum și familiilor lor, un nivel de viață decent”.

În ce privește articolele convenite, partenerii sociali au mai stabilit că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit prin hotărâre a Guvernului, după consultarea organizațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, în condițiile în care Codul actual face referire doar generic la sindicate și patronate.

Totodată, Codul Muncii a fost pus în acord cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia angajatul nu poate fi obligat să primeasă salariul pe card bancar, iar prin urmare au stabilit că “plata salariului se poate efectua în numerar sau prin virament într-un cont bancar, pe baza acordului părților”.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Școala, ca în comunism. Uniformele, gratuite dar obligatorii
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de case și mașini sunt obligați să o plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!