Modificări la contractul-cadru, menite să asigure un acces mai bun la serviciile medicale

Serviciile de prevenție, respectiv "consultația preventivă", au fost introduse în pachetul minim de servicii medicale, potrivit modificărilor aduse la contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și normelor metodologice de aplicare în anul 2015 care au intrat în vigoare la 1 aprilie, arată CNAS într-un comunicat remis presei.
Iulian Tudor
03 apr. 2015, 11:48
Modificări la contractul-cadru, menite să asigure un acces mai bun la serviciile medicale

Modificările aduse la contractul-cadru aduc o serie de noutăți menite să asigure un acces mai bun al pacienților la serviciile medicale și să întărească disciplina contractuală în sistemul de sănătate publică, susține CNAS.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate a fost stabilită periodicitatea acordării consultațiilor pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei — se acordă o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere, scrie Agerpres.

La capitolul asistență medicală spitalicească, unde funcționa doar criteriul de urgență medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecțiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienților în regim de spitalizare de zi. Modificarea asigură accesul la servicii medicale cu impact asupra sănătății publice (de exemplu: tratamentul rabiei).

Citeşte şi Nu ai primit cardul de sănătate? Află AICI dacă a fost emis

În ceea ce privește pachetul de servicii de bază, la asistența medicală primară au fost introduse servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet. Aici s-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, de la 21 la 42.

Totodată, a fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, serviciile de supraveghere a sarcinii și lehuziei se realizează printr-o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere.

„În cadrul consultațiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea și monitorizarea statusului genito — mamar și tratamentul complicațiilor. A crescut de la două la patru numărul consultațiilor de planificare familială care se acordă anual fiecărui asigurat. Pentru afecțiunile cronice sunt prevăzute 4 consultații medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. Conform vechiului contract-cadru, pacienții cu afecțiuni cronice beneficiau de o consultație pe lună sau pe trimestru, după caz”, precizează CNAS.

Citeşte şi CNAS: De la 1 mai CARDUL de SĂNĂTATE, UNICUL INSTRUMENT de validare a serviciilor medicale

Potrivit sursei citate, au fost introduse proceduri, tratamente și terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervențiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză. De asemenea, a fost introdus ‘sfatul genetic’, care se acordă de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate.

În lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialității neurologie și neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii și adulți. De asemenea, la specialitatea psihiatrie pediatrică, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

În asistența de medicină dentară, serviciile care se acordau până la 31 martie 2015 doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani se acordă acum tuturor asiguraților, indiferent de vârstă. De asemenea, proteză acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acordă o dată la 10 ani, se acordă acum o dată la 5 ani.

Citeşte şi Vasile Ciurchea: Sancţiuni de la 1 aprilie pentru furnizorii de servicii medicale care greşesc

DailyBusiness
Se virează banii în conturi. Elevii vor primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Spynews
Breaking News! A fost stabilită cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Ce regim ținuse Silviu Prigoană. Reușise să slăbească 40 de kilograme și nu mai mânca acest aliment
Capital.ro
Adevarul despre relația dintre Elena Udrea cu Silviu Prigoană. Dorin Cocoș dă cărțile pe față: A fost mult prea apropiat
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
EXCLUSIV. Familia lui Silviu Prigoană, decizie de ultimă oră! Ce se întâmplă cu trupul neînsuflețit al afaceristului. Răsturnare de situație
Spynews
Imagini cu vila lui Silviu Prigoană. Care erau cele mai importante lucruri personale și cum le-a amenajat camerele copiilor
Evz.ro
Alertă alimentară în România. Cașcaval infestat, într-un mare lanț de magazine
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Cancan.ro
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Procurorul special Jack Smith și echipa sa intenționează să demisioneze înainte de instalarea lui Trump
MediaFlux
TESTAMENTUL lui PRIGOANĂ. Cine nu va primi niciun ban
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia