Modificări pentru cazierul juridic. Vezi ce conţin cererile şi adeverinţele pentru eliberarea documentului

Guvernul României a adoptat hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor- tip folosite în activitatea de cazier judiciar.
Filip Stan
02 mart. 2016, 08:26
Modificări pentru cazierul juridic. Vezi ce conţin cererile şi adeverinţele pentru eliberarea documentului

Guvernul României a aprobat modelele formularelor-tip pentru comunicările cu privire la datele ce urmează a fi
înscrise în cazierul judiciar sau notate provizoriu în evidenţa unităţilor de poliţie şi ale celor privind cererile pentru obţinerea certificatelor, copiilor de pe cazierul judiciar şi adeverinţelor eliberate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare române, precum şi ale certificatelor de cazier judiciar şi adeverinţelor eliberate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare române.

„Guvernul a adoptat încă o completare legislativă în scopul operaționalizării procedurii informatizate de obținere a certificatelor de cazier judiciar de către cetățenii români aflați în străinătate. Printr-o Hotărâre, Executivul a aprobat modelul de cerere privind eliberarea de către misiunile diplomatice și oficiile consulare române a adeverinței cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar pentru cetățenii români aflați în străinătate, respectiv specimenul acestei adeverințe.
Actul normativ adoptat astăzi a fost promovat după ce, în ședința din 19 ianuarie 2016 Guvernul a aprobat o Ordonanță potrivit căreia cetăţenii români aflaţi în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC). Mai exact, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competența să elibereze adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidențele autorităților române competente. Aceste adeverințe se vor elibera în maximum 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării (perioadă identică cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate în țară) și se vor utiliza exclusiv în străinătate.
Reglementările adoptate prin Ordonanța din ianuarie a reprezentat primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate. Operaționalizarea procedurii necesită, pe de o parte, măsurile legislative adoptate astăzi, precum și, ulterior, încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.
La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC.
SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”-„Consulatul mai aproape de casa ta”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular”, se precizează într-un comunicat de presă.

Vezi aici: Cerere privind eliberarea de către misiunile diplomatice și oficiile consulare române a adeverinței cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar pentru persoanele aflate în străinătate

Vezi aici: Specimen adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar pentru persoanele aflate în străinătate, eliberată de către misiunile diplomatice și oficiile consulare române

Guvernul Cioloş are în plan înfiinţarea unei aşa zise „comisii de tăiat hârtii”. Potrivit consilierului de stat Cristian Ghinea, care se va ocupa de această ramură, primele documente care ar putea să dispară sunt dosarul cu șină, timbrul fiscal de la Poștă, certificatul de naștere și cazierul.

Cazierul, pe lângă faptul că se cere de foarte multe ori, era și chestiunea înnebunitoare în care te duceai la Poștă pentru că îți trebuia un timbru. Această chestiune apare de foarte multe ori pe platformă și într-un fel mă bucur că mi se confirmă frustrările mele personale din viața mea anterioară. Pentru că și pe mine m-a enervat lucrul acesta. Pierdeai foarte mult timp, eu, personal, m-am dus cu taxiul, am dat 10 lei, ca să cumpăr de la Poștă un timbru de 2 lei. Este evident că sunt chestiuni inutile și frustrante, dar nu a avut nimeni această aplecare de a se uita la ele. E acest fatalism, care pe mine mă frustrează foarte mult în instituții: Asta este, avem un ordin de ministru. Și? Schimbă-l sau propune să fie schimbat. Oamenii au niște frustrări absolut legitime. De ce ți se mai cere certificat de naștere peste tot aproape? Din moment ce ai buletin, la un moment dat ai avut certificat de naștere. Ce mai demonstrează acest certificat de naștere care ți se cere peste tot? Sau copie legalizată a certificatului de naștere, că avem și o industrie a notarilor care trebuie să trăiască și ea. Aș vrea să văd și eu răspunsul simplu și logic la această întrebare. Și acest exercițiu simplu și logic aș vrea să îl facă fiecare instituție”, spune Ghinea într-un interviu acordat republica.ro.

În ceea ce priveşte membrii acestei comisii, Cristian Ghinea a declarat că şi premierul Cioloş va face parte din această echipă:

Din Comisie face parte, în primul rând, primul ministru. Este proiectul lui personal, el are leadershipul politic. Al doilea om este Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei, care va fi forța instituțională din spatele acestor cereri de simplificare. În interiorul cancelariei suntem câțiva consilieri de stat care ne-am asumat această misiune, neînsemnând că este fiecare de capul lui. Eu mă ocup de partea de cetățeni, Dragoș Pâslaru, de partea de firme, mai avem un coleg, Călin Ungur, care se ocupă de partea de hârțogăraie dintre instituții. Mai este Andra Bucur, care a lucrat și ea la un ONG, care este foarte bună la a-și da seama de unde provin diverse blocaje și mai sunt și alți oameni„, a spus consilierul de stat Răzvan Ghinea.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Andreea Bălan a atras toate privirile în Australia! Ședință foto incendiară făcută de blondină
Fanatik.ro
Moneda extrem de rară care îți poate aduce o sumă uriașă de bani. E la mare căutare printre colecționari
Capital.ro
UE ne va da ordin. Victorie istorică pentru Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar de avocata sa
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Groenlanda și Canalul Panama, anexate cu forța de Trump? Culisele acestor declarații explicate de Valentin Naumescu
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Schimbări radicale pentru clienții ING. La ce informații dă statul acces
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. S-a emis decizia completă a Curții de Apel București
StirileBZI
Ce taxe ar mai putea crește Guvernul: Ordinul a venit de la Banca Mondială și Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Trenurile reiau circulația la Ocna Sibiului pe șine vechi
MediaFlux
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025