„Nu este vorba despre o scumpire a biletelor. Previziunea bugetară pe care am făcut-o pentru anul 2013 nu este bazată pe o modificare de plan tarifar. Bugetul nostru este prevăzut pe situaţia actuală. Am sugerat doar CGMB că o modificare de plan tarifar ar creşte veniturile. Asta nu înseamnă că intenţionăm să majorăm preţul călătoriei, ci intenţionăm să oferim nişte servicii mai europene. Noi realizăm care sunt condiţiile în care trăim, lumea o duce greu şi atunci dorinţa noastră este să creştem numărul de călători, nu să-i descurajăm să urce în mijloacele noastre de transport”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Adrian Câmpurean.
Astfel, în locul călătoriei unice de 1,3 lei se va introduce o cartelă valabilă o oră pe orice mijloc de transport în comun de suprafaţă. Aceasta cartelă ar urma să coste 2,5 lei.
„Am putea înlocui tichetul de o călătorie care costă 1,3 lei cu un tichet valabil timp de o oră cu care poţi să călătoreşti cu orice tip de mijloc de transport în comun de suprafaţă. Asta ar însemna o scădere pe călătorie şi ar fi mai atractiv pentru călători şi ar reduce în felul acesta călătoria clandestină. O cartelă de genul acesta ar putea să fie 2,5 lei„, a explicat directorul RATB.
Şi abonamentele lunare ar putea fi modificate. RATB doreşte introducerea abonamentelor pe trei luni pentru studenţi şi elevi, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să meargă lunar la centrul de emitere a titlurilor de călătorie.
„Şi în cazul abonamentelor se vor modifica genul de servicii. Ne gândim la abonamente pentru studenţi şi elevi pe trei luni. Ne-am gândit la mai multe soluţii care să facă viaţa mai uşoară bucureştenilor„, a spus Câmpurean.
Nici pensionarii nu sunt ocoliţi de schimbări. În curând ei ar putea fi nevoiţi să-şi achiziţioneze carduri personalizate de călătorie.
„Avem în vedere şi acordarea de carduri pensionarilor valabile mai multe luni, cu fotografie personalizată. Asta ne-ar permite să ştim exact câţi pensionari călătoresc cu mijloacele de transport în comun pentru că ei ar fi obligaţi să valideze cardul. În felul acesta subvenţia pe care o plăteşte Primăria pentru ei ar fi corectă, nu din burtă„, a declarat şeful RATB.
Directorul RATB a făcut precizări legate şi de un minus pe care îl are sistemul de transport în comun de suprafaţă, şi anume despre lipsa panourilor orare din staţiile de autobuz sau tramvai.
„Nu putem trece intervalele de succedare a autobuzelor din cauza traficului actual din Bucureşti care nu ne permite să garantăm acest interval. Ceea ce urmează să facem este să scriem ora primului şi ultimului autobuz„, a spus Câmpurean pentru ROMÂNIATV.NET.
O soluţie deja existentă în marile capitale ale Europei este aceea a montării panourilor orare cu leduri care este din păcate condiţionată de un sistem de monitorizare a traficului inexitent, însă, în Capitală.
„Până nu vom avea o monitorizare a traficului nu putem introduce aceste panouri cu intervalele orare. Este un proiect mai amplu şi destul de costisitor. Se lucrează la realizarea acestui sistem de monitorizare, Primăria este preocupată de el”, a explicat Adrian Câmpurean pentru ROMÂNIATV.NET.