Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare

În viitorul extrem de apropiat este posibil să ne luăm la revedere de la semaforul clasic și să ne obișnuim cu noua variantă cu patru culori. Iată care este semnificația culorii alb.
Alina Costache
13 mai 2024, 14:59
Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare
Modificări uriașe pentru șoferi! Motivul pentru care semaforul va avea 4 culori! Cum va fi aplicată noua regulă și de când intră în vigoare

În câțiva ani, este posibil să ne bucurăm de semaforul cu patru culori – roșu, galben, verde și alb. Odată cu creșterea numărului de mașini autonome, experții consideră că este necesară o schimbare semnificativă în sistemul de semaforizare pentru a gestiona aceste vehicule. Autoritățile din Michigan sunt deja angrenate în dezvoltarea unui astfel de sistem, conform raportului ABC News.

Citește și: Porsche Cayenne, zdrobit între tramvai și piciorul Pasajului Basarab. Șoferul teribilist a forțat semaforul: „A intrat pe linia de BMW”

Pe măsură ce vehiculele devin din ce în ce mai inteligente și mai conectate, cele trei culori tradiționale de semafor, care au controlat fluxul de trafic timp de mai bine de un secol, se află și ele în fața unei posibile transformări majore. Cercetătorii explorează modalități de integrare a funcțiilor moderne ale mașinilor, precum GPS-ul, pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența traficului. În final, modernizările ar putea duce la eliminarea completă a semnalelor roșii, galbene și verzi, permițând mașinilor autonome să preia controlul. Sau, conform unor sugestii ale cercetătorilor, semafoarele ar putea să adopte o a patra culoare, alb, în loc de cele trei tradiționale. Henry Liu, profesor de inginerie civilă care conduce un studiu la Universitatea din Michigan, a declarat că implementarea unui nou sistem de semnalizare s-ar putea afla mult mai aproape decât se așteaptă mulți oameni.

„Ritmul progresului inteligenței artificiale este foarte rapid și cred că acest moment se apropie”, a spus el.

De-a lungul anilor, semaforul a rămas în mare măsură neschimbat în SUA. În 1914, orașul Cleveland a introdus ceea ce este considerat primul „sistem de control al traficului municipal”, potrivit istoricului Megan Kate Nelson din Smithsonian Magazine. Inițial alimentată de electricitatea de la linia de troleibuz a orașului, invenția inginerului James Hodge avea doar două lumini: roșu și verde, culori tradiționale folosite de mult timp pentru căile ferate.

Un ofițer de poliție aflat într-o cabină de pe trotuar era responsabil pentru schimbarea semnalului printr-un comutator. Câțiva ani mai târziu, se atribuie ofițerului de poliție din Detroit, William Potts, introducerea luminii galbene la semafor, deși, din cauza statutului său de angajat al orașului, nu a putut breveta invenția. Până în anii 1930, potrivit lui Nelson, toate orașele mari americane și multe dintre cele mai mici aveau cel puțin un semafor funcțional.

Cu apariția vehiculelor conectate și automate, se deschide însă o lume a unor noi posibilități pentru semnalele de circulație. Printre cei care redefinesc modul în care se desfășoară traficul se numără o echipă de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, condusă de Ali Hajbabaie, profesor asociat de inginerie. În loc să renunțe la semnalele de circulație actuale, Hajbabaie sugerează adăugarea unei a patra lumini de semafor, poate albă, pentru a indica când există suficiente vehicule autonome pe drum pentru a permite trecerea intersecției.

„Când ajungem la intersecție, ne oprim dacă este roșu și mergem dacă este verde”, a spus Hajbabaie.

„Dar dacă lumina albă este activă, trebuie doar să urmărești vehiculul din fața ta”. Deși cercetările lui Hajbabaie se referă la o lumină albă, culoarea specifică nu este importantă, a spus el.

Luminile actuale ar putea să fie suficiente, să zicem, modificându-le să clipească în roșu și verde simultan pentru a semnala că mașinile fără șofer trebuie să treacă. Cheia ar fi să ne asigurăm că este adoptată universal, așa cum sunt semnalele actuale. Un proces lung Utilizarea unei astfel de abordări ar dura ani de zile, deoarece ar fi necesar ca 40% până la 50% dintre vehiculele de pe drum să se conducă singure, a recunoscut Hajbabaie. Purtătorul de cuvânt al Waymo, Sandy Karp, a subliniat că filiala de mașini cu conducere autonomă a companiei-mamă a Google a lansat un serviciu de partajare complet autonom în Los Angeles și Austin, Texas, chiar și fără adăugarea unei a patra lumini de semafor.

„Deși este bine în această etapă incipientă a dezvoltării AV ca oamenii să se gândească creativ cum să faciliteze implementarea în siguranță a AV-urilor sigure, factorii de decizie politică și proprietarii de infrastructură ar trebui să aibă grijă să nu recurgă prea curând la investiții specifice AV care se pot dovedi a fi premature sau chiar inutile”, a spus Karp într-un e-mail către The Associated Press.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au adoptat o abordare diferită. Ei au desfășurat un program pilot în suburbia Detroit din Birmingham, folosind informații din datele despre viteză și locație găsite în vehiculele General Motors pentru a modifica funcționarea semafoarelor din acel oraș. Cercetătorii au obținut recent un grant de la Departamentul de Transport al SUA în temeiul legii infrastructurii bipartizane pentru a testa cum să facă schimbările în timp real.

Deoarece cercetarea din Michigan se ocupă de vehicule care au șoferi, deci nu complet autonome, ar putea fi mult mai aproape de o implementare mai largă decât ceea ce caută Hajbabaie. Liu, care a condus cercetarea din Michigan, a spus că și cu doar 6% dintre vehiculele de pe străzile din Birmingham conectate la sistemul GM, acestea oferă suficiente date pentru a regla sincronizarea semafoarelor pentru a fluidiza fluxul. Cele 34 de semafoare din Birmingham au fost alese deoarece, la fel ca mai mult de jumătate dintre semafoarele la nivel național, sunt setate la un program de timp fix, fără camere sau senzori pentru a monitoriza aglomerația. Liu a spus că, deși există soluții de înaltă tehnologie pentru monitorizarea traficului, acestea impun orașelor să facă upgrade-uri complexe și costisitoare.

„Frumusețea acestui lucru este că nu trebuie să faci nimic infrastructurii”, a spus Liu.

„Datele nu provin din infrastructură. Vin de la companiile de mașini”.

Danielle Deneau, director pentru siguranța traficului la Comisia Rutieră din regiunea Oakland, Michigan, a declarat că datele inițiale din Birmingham au ajustat doar cu câteva secunde timpul de iluminare a luminii verzi, dar au fost totuși suficiente pentru a reduce aglomerația. Schimbări și mai mari ar putea fi pregătite în cadrul noii cercetări finanțate prin grant, care ar automatiza semafoarele într-o locație încă neanunțată din regiune.

Citește și: Horoscop special: Află ce fel de şofer eşti in funcţie de zodie! Conduci prudent sau „fentezi” semaforul?

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?