„Discuţii pe fondul propunerilor de modificare a legilor justiţiei nu s-au făcut pentru că, chiar dacă s-ar fi antamat un astfel de aspect, nu aş fi exprimat niciun punct de vedere în afara consultării cu colegii mei. Dar, fără îndoială, în raportul preliminar am făcut referire şi la faptul că Ministerul Justiţiei ne-a trimis pachetul de legi, precum şi calendarul pe care l-am stabilit pentru procedura avizării. Nu pot să apreciez că ar fi o bilă neagră sau albă (aceste propuneri de modificare – n.red.), e un pachet de legi, propuneri de modificări legislative. Fiecare ne vom aduce contribuţia prin opinia proprie. Va triumfa opinia majoritară de la consiliu care va fi trimisă iniţiatorului legislativ. Din ce am remarcat eu, fiecare dintre instituţiile invitate au făcut eforturi pentru a implementa parte din cele 12 recomandări formulare de MCV”, a explicat preşedintele CSM, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei (MJ), unde au avut loc discuţii legate de raportul MCV, relatează Mediafax.
Referitor la posibilitatea de încheiere a monitorizării MCV, Ghena a spus că totul trebuie să se întâmple „pas cu pas”.
„Pe măsura ce, în timp, se vor implementa aceste recomandări, poate vom scăpa de MCV”, a adăugat sursa menţionată.
La discuţiile de joi de la sediul Ministerului Justiţiei au fost prezenţi şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Discuţiile au început în jurul orei 10.00 şi au durat aproximativ trei ore.
În cursul zilei de joi, oficialii Ministerului Justiţiei vor transmite un comunicat de presă în care vor fi prezentate concluziile reuniunii, documentul urmând să conţină poziţia comună a şefilor din justiţie, prezenţi la discuţii.
Analiza de joi de la MJ a vizat stadiului progreselor înregistrate de România în ceea ce priveşte raportul MCV.