Totusi, declinul cognitiv nu este un efect secundar al imbatranirii ce nu poate fi evitat. De fapt, o multime de cercetari recente arata ca poti sa reduci sau sa previi schimbarile care apar o data cu varsta in creier. Surprinzator, un regim simplu de activitati garanteaza hranirea si fortificarea muschilor mentali. Iata 7 modalitati usoare care te pot ajuta sa-ti mentii o memorie ascutita, sa gandesti rapid si sa debordezi de vigoarea tineretii.
Atunci cand cauti pe internet sunt implicati centrii cheie ai creierului, cei care controleaza abilitatea de decizie si rationamentele complicate.
Cateva clikuri pe internet pot sa te stimuleze mental mai mult decat cititul, spun oamenii de stiinta de la UCLA (University of California, Los Angeles). Studiile lor arata ca atunci cand facem cautari pe internet folosim circuite neuronale care nu sunt activate in timpul cititului. Rezultatele examenului RMN au aratat de aproape 3 ori mai multa activitate mentala la persoanele care efectuau cautari regulate pe internet decat la cele care il foloseau prima data. Acestea sugereaza ca atunci cand facem cautari reptate pe Google, de exemplu, avem o modalitate grozava de a ne imbunatati abilitatile cognitive pe parcursul timpului.
Sfat: Petrece aproximativ 20 de minute cateva zile pe saptamana cautand despre subiectele despre care intotdeauna ti-ai dorit sa inveti mai mult. Nu conteaza cat de frivole sunt lucrurile pe care la cauti. Fie ca te interesezi de ultimele gafe facute de o vedeta sau cauti despre muzica clasica, rezultatele sunt aceleasi pentru creierul tau.
Fa sport
Da, exercitiile fizice pot sa impiedice sau sa intarzie dementa, dar stiai ca pot sa dea inapoi procesul imbatranire a creierului?
O echipa de la institutul Beckman al Universitatii Illinois a descoperit analizand sute de studii din trecut ca exercitiile aerobice pot sa sa-ti imbunatateasca nu numai memoria si ascutimea mintii, dar si volumul creierului. A fost decoperit ca doar 50 de minute de mers rapid de trei ori pe saptamana au acest efect de expansiune a creierului.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.