Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.
„MOL România va depune o cerere pentru suspendarea execuţiei deciziei şi o va contesta la Curte de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare, conform legislaţiei locale”, se arată într-un comunicat al MOL.
Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.
Referitor la retragerea de pe piaţă a benzinei Eco Premium, MOL precizează că grupul ungar, care controlează compania din România, a renunţat la producţia de bezină cu aditivi metalici încă din octombrie 2004. Ulterior, MOL a cumpărat de la distribuitori sau producători locali toată cantitatea de benzină ECO Premium comercializată în reţeaua companiei. Vânzările de benzină din acest sortiment s-au aflat în scădere până în 2008, corespunzător unui număr mai mic de maşini vechi care foloseau ECO Premium.
„Retragerea ECO Premium din portofoliul de combustibili a fost o decizie individuală de afaceri şi nu rezultatul unui acord anticoncurenţial sau unei practici concertate”, se arată în comunicatul MOL.
Sancţiunea Consiliului Concurenţei reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.
Companiile Petrom şi Rompetrol au anunţat şi ele că vor ataca în instanţă decizia autorităţii de concurenţă.