Legea nu a fost adoptată uşor în Republica Moldova. Iniţial, preşedintele Republicii, Nicolae Timofti, a retrimis legea Parlamentului, pe motiv că măsura ar fi ineficientă. O injecţie ar costa în jur de 500 de euro, iar efectul ar dura doar trei luni. Parlamentarii au respins argumentele preşedintelui moldovean şi au retrimis legea la promulgare.
„Analizând obiecţiile preşedintelui, Comisia Juridică a constatat că acestea nu conţin propuneri concrete”, a susţinut în Parlamentul moldovean Victor Popa, preşedintele Comisiei Juridice.
Pedeapsa castrării chimice a pedofililor există în mai multe ţări precum Suedia, Germania, Polonia, Rusia, Canada sau state din America.
În România un proiect similar se află blocat în comisiile din Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptat tacit de Senat.
Inhibarea chimică a impulsurilor sexuale se aplică ca o pedeapsă suplimentară, în cazurile cu circumstanţe agravante, pe lângă pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
Circumstanţele agravante în cazurile de pedofilie sunt situaţiile în care: minorul este rudă de gradul 1 cu agresorul, se află în îngrijirea sau educarea acestuia, agresiunea sexuală are drept scop realizarea unor materiale pornografice sau în cazuri de recidivă.
Iniţiatorii au prevăzut şi acordarea de consiliere psihologică după aplicarea acestei măsuri, pentru o reintegrare uşoară a acestora în societate. De altfel, senatorii din comisia juridică, care au respins acest proiect, au invocat trauma psihică şi fizica care le-ar fi produsă pedofililor prin castrare. Decizia finală o vor lua deputaţii.